Klaar voor kleur of graag grijs?

Nooit tevoren lieten er zoveel vrouwen hun haar kleuren. Maar ondanks de technische vooruitgang,vraagt een gekleurde coupe extra zorg en aandacht.

Een mooie haarkleur willen we allemaal, maar niet ten koste van de kwaliteit van ons haar, dat met het ouder worden sowieso wat dunner wordt. De juiste keuze maken bij het kleuren is dus belangrijk.

Blijvende kleuring versus een kleurshampoo

Een kleurshampoo dringt niet in de vezels, dekt ongeveer de helft van de grijze haren en is er na een tiental wasbeurten uit. Een echte kleuring dekt 100% van de grijze haren, gaat niet af bij het wassen, maar de haaruitgroei is zichtbaar.

Tip: Om uw bezoek aan de kapper te beperken, kunt u maar beter een kleur kiezen die dicht bij uw natuurlijke haarkleur aanleunt. Vraag de kapper om enkel de wortels te kleuren of om de kleur slechts op enkele lokken te zetten, wat een verlichtend effect heeft, alsof uw haren gebleekt zijn door de zon.

Jarenlang kleuren

In principe houdt jarenlang kleuren geen gevaar in, tenzij u aan een aandoening van de hoofdhuid lijdt. Vrouwen kleuren hun haar op steeds jongere leeftijd, vaak al vanaf 18 jaar. Sommige vrouwen doen  het hun leven lang en zij ondervinden dat elke kleuring het haar droger en gevoeliger maakt. Daarom kunt u beter pas gaan kleuren als grijze haren verschijnen.

Tip: Om gekleurd haar te hydrateren, kunt u regelmatig een masker aanbrengen op de punten, maar niet op de hoofdhuid!

Beschadigt kleur uw haar?

Nee, maar wanneer de kleur in de haarvezel binnendringt, maakt ze die wel gevoeliger en zal ze het haar op de lange duur dunner maken. Gekleurde haren zijn niet alleen droger maar ook kwetsbaarder voor onder andere uv-licht, pollutie, het borstelen en de warmte van de haardroger. Laat dan ook nooit na een crèmespoeling aan te brengen, want ze gaat beschadiging tegen en zorgt voor glans, verstevigt het haar en brengt de hoofdhuid opnieuw in evenwicht.

Tip: De meeste mensen weten niet welke soort haar ze hebben (die kan trouwens veranderen door hormonale schommelingen). De kapper kan een diagnose stellen.

Zelf uw haar kleuren

Zelf uw haar kleuren kan een goedkope oplossing zijn en wanneer u kort haar hebt, is het ook relatief makkelijk. Toch zijn er enkele valkuilen. Kies uw haarkleur verstandig en laat u niet misleiden door de modellen op het doosje. De kans dat uw lokken er precies hetzelfde uitzien, is klein. Want u moet rekening houden met uw natuurlijke haarkleur die de ondertoon zal vormen. Opgelet ook met warme tinten als kastanje of hazelnoot. Zij bevatten veel ammoniak en riskeren uw haar een oranje of koperkleurige schijn te geven. Kleuren mixen is de beste oplossing.

Zo werken ook de meeste kappers. In dat geval kiest u voor een kleur die één tint donkerder is dan uw originele kleur en een tweede kleur die één tint lichter is dan uw eigen haarkleur. Kleur vanaf de haarwortel zo’n vier centimeter donker.  De rest mag lichter. Voor een mooi effect is het goed dat de lichte tint de donkere wat overlapt. Een tint-op-tint kleuring is aan te raden. Wie lang haar heeft, opteert toch maar beter voor de kapper. Die heeft een beter zicht op uw hoofd en slaat dus geen stukken over.

Tip:
Kies kleuren die arm zijn aan oxydantia (maximum 10%). Het resultaat behoudt u met een stabiliserende pigmentshampoo.

Missing media-item.

Hebben biologische producten voordelen?

Ze zijn onschadelijk voor onszelf en het milieu. De biotinten zien er heel natuurlijk uit en dekken even goed als de klassieke producten.

Tip: Door biologische producten te gebruiken beperkt u het risico op allergische reacties.

Grijs of wit? Waarom niet!

Er piekfijn en verzorgd uitzien, en toch uw haren natuurlijk laten, ook als ze wit of grijzend zijn, is perfect mogelijk. Vijftig tot zestig procent van de vrouwen kleuren hun haar (of hebben mèches).

Toch is ook het aantal vrouwen dat ervoor kiest hun natuurlijke haarkleur te behouden vrij groot, ook als ze grijze haren hebben of al helemaal wit zijn. Niet kleuren is dan ook een alternatief met voordelen.

Is grijs haar gezonder?

Personen met wit of grijs haar hebben over het algemeen een gezonde hoofdhuid en een normaal haartype, niet te vet of te droog. Ze hebben nooit kleurende producten gebruikt. Die maken het haar nu eenmaal kwetsbaarder.

Tip:
  Soms gebeurt het dat grijze haren geel uitslaan. Dit komt vooral voor bij personen die teveel roken. Er bestaan specifieke shampoos die dit tegengaan maar hier is een tint-op-tint kleuring af te raden, want het is moeilijk om een mooie zilvergrijze of sneeuwwitte kleur te verkrijgen bij iemand die dat niet vanuit zichzelf heeft.

Rekening houden met uw huidskleur?

Haar en huid moeten elkaar aanvullen. Hebt u een matte teint, dan kunt u zich beter permitteren uw haar wat langer te laten. Grijs haar hoeft niet altijd kort te zijn.

Tip: Een in trapjes geknipt kapsel is hiervoor ideaal. Zo houdt u wel volume in uw kapsel.

Auteur 
Bron 
  • Plus Beauty Special