Zonder moeite heuvelop!

Advertorial

Fietsen in Valkenburg 2
Shimano

Elektrisch fietsen vergroot je horizon: je komt ook op plekken waarvan je nooit had durven dromen. Want wie durft nog te beweren dat de heuvels van Zuid-Limburg alleen voor wielrenners en mountainbikers geschikt zijn?

Het lijkt alsof het weer erop heeft gerekend. Het is droog, het kwik bereikt 15 graden en er staat een stevige bries. Ideale omstandigheden om een e-bike te testen in de heuvels van Valkenburg. Tien recreanten hebben zich opgegeven voor de testrit, die begint op het Shimano Experience Center in Valkenburg en daarna een lus maakt door dorpjes als Sibbe, IJzeren, Scheulder, Margraten, ‘t Rooth en Wolfshuis. Bij het verlaten van Valkenburg stuiten we al meteen op de eerste klim. Met een gewone fiets bedwing je niet zomaar even de Daalhemerweg. Maar de 2 km lange heuvel krijg je er met een Shimano Steps 6100-middenmotor makkelijk onder. De sportiefste deelnemers zetten de fiets in de ECO-stand, waarbij ze nog wel enigszins moeten trappen. Wie het zichzelf makkelijk wil maken zet ‘m in de BOOST-stand en vliegt naar boven. “Ik wil graag een e-bike aanschaffen”, zegt Joyce uit Gilze-Rijen, die aan kop rijdt. “Zeker in de heuvels is het lekker fietsen, al moet ik nog wel een beetje wennen aan de bochten.”

Fietsen in Valkenburg
Shimano

Snel schakelen

Jacq en Gina komen uit Susteren, niet ver van Valkenburg. Toch hebben ze de heuvels nog niet eerder op de e-bike verkend. “Vorig jaar reden we tochtjes in Friesland”, vertelt Jacq. “Wij hebben een e-bike zonder versnelling, dat gaat daar makkelijk. Maar ik wilde ook wel eens schakelen in onze eigen Limburgse heuvels.” Zijn vrouw Gina vindt de versnelling van de testfiets goed te bedienen. “Dat is prettig, want ik fiets graag in mijn eigen tempo. Je moet mij ook geen grindpaden of te veel bochten laten rijden.” Ook de andere deelnemers zijn te spreken over de rij-ervaring. Patricia vindt dat ze toe is aan een nieuwe e-bike. Ze is samen met haar dochter Naomi uit Eindhoven gekomen. “Ik heb op een heerlijke fiets gereden”, zegt ze enthousiast. “Vooral het schakelen doe je zo, met duim en wijsvinger.” Naomi vond het tochtje leuk, maar ook een beetje saai. “Mijn zussen en ik houden van wielrennen. Op een e-bike hoef je niet zoveel te doen. Maar voor oudere mensen is het wel makkelijk.” Francine uit Berkel-Enschot is al wat ouder en rijdt graag elektrisch. “Je hebt alle tijd om van het landschap te genieten. Al vind ik het afdalen een beetje eng”, zegt ze. Jolanda uit Ede vindt dat wel meevallen. “Deze e-bikes hebben brede banden, dat geeft toch een vertrouwd gevoel als je wat sneller gaat.”

Testcenter Shimano
Shimano

Soepel rijgevoel

Aan de testrit doen ook geoefende e-bikers mee: Henny, die helemaal uit Zeeuws-Vlaanderen is gekomen, en Leon uit Sittard. Henny is geïnteresseerd in techniek en is benieuwd naar vermogen en actieradius van de nieuwste modellen. Leon wilde het verschil weten tussen riem en ketting en stelt vast, dat er niet zoveel verschil is. “Mijn vrouw en ik hebben een e-bike met riemaandrijving en dat is heel geschikt voor de stad. Een derailleur zou dan voor langere tochten zijn, maar het rijgevoel is hetzelfde. Wat ook mooi is, dat je steeds meer laadpunten ziet. Vooral hier, bij de terrasjes. Kun je mooi even een biertje drinken en heb je er weer een paar streepjes bij op je display.” Zowel Henny als Leon pakken ook nog graag de mountainbike. “Als ik daar te oud voor word is een e-mountainbike de volgende stap”, lacht Henny. “Sowieso stap ik nooit zonder helm op de fiets. Ik vind het onverstandig dat we dat in Nederland nog zo weinig doen.” Leon vindt elektrisch fietsen wel een beetje verslavend. “Ik fiets graag off-road om mijn conditie op peil te houden. Maar als je een tijdje op je e-bike hebt getoerd is het wel weer even pittig, fietsen zonder ondersteuning.”

Fietsers met helmen
Shimano

De test

Op het terrein van het Shimano Experience Center stonden tien e-bikes klaar voor een testrit van 22 km door de prachtige omgeving van Valkenburg. De deelnemers konden kiezen uit twee modellen, een Merida eSPRESSO (630 Wh, derailleur) en een Cortina E-Silento Pro (504 Wh, riemaandrijving), beide met intube accu en Shimano E6100 motor.

Zelf testen? Kijk voor meer informatie op de website van het Shimano Experience Center in Valkenburg en boek je eigen testrit!

In samenwerking met Shimano.

Auteur