Nog even geduld voor een eerlijkere belasting op spaargeld

Getty Images

Wie wacht op een eerlijkere belasting op spaargeld moet geduld hebben. Een spaarbelasting op basis van het werkelijke rendement zit er voorlopig niet in.

De spaarrente is laag, maar de belasting hoog

De hoge belasting op spaargeld is een ergernis van veel Nederlanders. Terwijl de spaarrente al tijden laag is, rekent de Belastingdienst nog altijd met een hoger fictief rendement voor voor de belasting op vermogen.

De roep om een eerlijkere spaarbelasting wordt dan ook breed gedragen én krijgt gehoor. Het Kabinet gaat de vermogensrendementsheffing sneller laten aansluiten bij het werkelijke rendement. Op Prinsjesdag zijn hiervoor de volgende maatregelen aangekondigd:

●    Het heffingvrije vermogen wordt in 2019 verhoogd naar 30.360 euro (of 60.720 euro voor fiscale partners).
●    De Belastingdienst houdt dit jaar beter rekening met de lage spaarrente. Het fictieve rendement voor sparen en beleggen komt hierdoor uit op 1,86%. Bekijk hier de berekening.

Voorlopig geen spaarbelasting op basis van het werkelijke rendement

Dit fictieve rendement is nog altijd fors hoger dan veel Nederlanders over hun vermogen ontvangen. Zeker wanneer ze enkel sparen en niet beleggen. Een écht eerlijke spaarbelasting zit er echter voorlopig niet in.

Vorige week informeerde Staatssecretaris van Financiën, Menno Snel, de Tweede Kamer dat een vermogensrendementsheffing op basis van het werkelijke rendement op praktische bezwaren stuit. Zo wordt de vooringevulde aangifte moeilijker en daarmee de administratieve last voor burgers zwaarder. Ook worden de mogelijkheden om belasting te ontwijken groter, bijvoorbeeld middels producten met een (langdurig) uitgestelde vermogenswinst.

Kabinet wil spaarders versneld tegemoet komen

De Staatssecretaris geeft tegelijkertijd aan dat het Kabinet zich ervan bewust is ‘dat er een brede wens is tot een verdere uitwerking van een stelsel op basis van werkelijk rendement’. In een versneld deelonderzoek wordt daarom gezocht naar opties om ‘om specifiek belastingplichtigen met vooral of uitsluitend spaargeld tegemoet te komen’. De uitkomst van dit deelonderzoek wordt de komende Prinsjesdag verwacht.

Wie wacht op een eerlijkere belasting op spaargeld moet dus nog even geduld hebben.  Ondertussen zien Nederlanders door de lage spaarrente hun spaargeld minder waard worden. Zij kunnen hun spaargeld (gedeeltelijk) overzetten naar een hogere spaarrente:

●    Kies voor een spaar-specialist voor een vrij opneembare spaarrekening (tot 0,25%).
●    Bekijk het aanbod deposito sparen met diverse buitenlandse banken (tot 1,35%). Tijdelijk met spaarbonus van € 25,-.
●    Kies voor sparen met voorwaarden, zoals een spaarverzekering (tot 2,00%).