Toen ik 65 jaar werd, liet ik mijn lijfrentepolis uitkeren

Toen ik 65 jaar werd, liet ik mijn lijfrentepolis uitkeren. De best aangeboden rente was op dat moment 1,1 procent. Hier is de maandelijkse aanvulling op mijn pensioen op gebaseerd. Maar dit bedrag wordt nooit meer geïn-dexeerd. En ook de renteverhogingen tellen nooit meer mee.
Daar ben ik dus mooi klaar mee. Waarom is in de nieuwe pensioenwet hiervoor geen oplossing bedacht en voorzien?
Jeroen Wolfsen, financial planner en eigenaar MoneyWise.nl:
Helaas. Als u een vrijkomende lijfrente hebt en deze omzet naar een uitkering bij een bank of verzekeraar, dan ontvangt u voor de afgesproken periode een uitkering die vaststaat. De hoogte van de uitkering wordt gebaseerd op de rente van het moment van afsluiten van de uitkering. In vaktermen wordt dit de rekenrente genoemd.
U hebt dus een gegarandeerde uitkering die niet omhoog, maar ook niet omlaag gaat – wát er in de jaren daarna ook gebeurt met de rente.
De afgelopen periode is de rente gestegen. En het is inderdaad zo dat mensen die daarvóór een lijfrente-uitkering hebben aangekocht, minder krijgen dan mensen die nu met een hogere rente zo’n uitkering afspreken. Iets vergelijkbaars geldt voor de hypotheekrente. De afgelopen jaren konden mensen tegen extreem lage rentes geld lenen. Wie nu een hypotheek wil afsluiten, betaalt meer. Het is een kwestie van pech of geluk, afhankelijk van het moment waarop je iets afsluit.
Heeft u een vraag voor de rubriek Geldkwesties in Plus Magazine?
E-mail naar: geldenrecht@plusmagazine.nl
Vergeet niet uw naam en leeftijd vermelden. Een deel van de vragen leggen we voor aan een panel van deskundigen, dat onder meer bestaat uit een notaris, AOW-, belasting- en pensioenexperts en deskundigen die meer weten over consumentenrecht.