Dokterspost: Moet ik schildklier- hormonen overwegen?

Joris Bartstra, arts en journalist, beantwoordt lezersvragen

Getty Images

Ik (vrouw, 57 jaar) ben gezond maar heb wel een drukke baan. Vanwege klachten heb ik twee keer mijn schildklierwaarden laten bepalen: TSH 4,2 en na 3 weken 4,8 bij een T4 van 14,1. Zou een proefbehandeling met ­schildklierhormoon te overwegen zijn?

Dat is een lastige vraag. Een gebrek aan schildklierhormoon geeft klachten als vermoeidheid, spierzwakte, traagheid, geheugenklachten, kortom allemaal dingen die je ook krijgt als je overbelast bent of niet lekker in je vel zit; wat goed kan als
je ouder wordt en de stress op je werk toeneemt.

De schildklier maakt het schildklierhormoon T4, dat in je lichaamsweefsels wordt omgezet in T3: de meest werkzame vorm. De productie van T4 wordt ‘geregeld’ door het thyroid stimulerend hormoon (TSH). Dit wordt gemaakt door de hypofyse. De meest gevoelige test voor de schildklier is meten van het TSH, want bij een tekort aan schildklierhormoon probeert de hypofyse dit te corrigeren met verhoging van het TSH.

De normaalwaarde van het TSH is lager dan 4. De normaalwaarde van T4 is 9 tot 24. Wanneer, zoals bij u, het T4 normaal is, maar de schildklier daarvoor extra aan­sporing nodig heeft in de vorm van een wat verhoogd TSH, noem je dat een ­subklinische hypothyreoïdie.

Over de aanpak daarvan is veel discussie. Uit de meeste en de best uitgevoerde onderzoeken blijkt dat je er geen baat bij hebt. Toch zijn er ook onderzoeken die wel wat voordeel aantonen, met name voor je cognitief functioneren en je stemming. Volgens de richtlijn van de huisartsen mag je bij aanhoudende klachten daarom wel een proefbehandeling doen met schildklierhormoon, maar het TSH moet dan hoger zijn dan 6. Ik zou in uw geval dus kijken of er aan de stress iets te verbeteren valt en als de klachten over een paar maanden nog niet over zijn, zou ik nog eens laten prikken.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine