Laat u niet hacken, blijf uw updates checken

Advertorial

In opdracht van de Rijksoverheid

Getty Images

In negen van de tien huishoudens zijn gemiddeld vier slimme apparaten aanwezig. Producten die met het internet verbonden zijn, maken het leven makkelijker. Maar deze slimme deurbellen, tv’s, thermostaten, routers en wasmachines zijn qua digitale veiligheid vaak nog kwetsbaar. Software-updates houden deze apparaten én hun data veilig.

Al via één onveilig slim apparaat kunnen internetcriminelen bestanden versleutelen, data of foto’s inzien of met u meekijken en -luisteren. Uit eerder onderzoek bleek al dat acht op de tien bezitters van slimme apparaten zich ervan bewust zijn dat ze op die manier gehackt kunnen worden. Toch handelen de meeste mensen daar niet naar. Zo stelt meer dan de helft van de Nederlanders updates uit of vergeet zij updates uit te voeren vanwege een gebrek aan kennis of omdat het ‘gedoe’ is.

Slimme apparaten die extra interessant zijn voor internetcriminelen 

  • Slimme (beveiligings)camera: eenmaal binnen kunnen internetcriminelen bijvoorbeeld zien of u thuis bent. Om zo echt bij u in te breken.
  • Router: dit is uw voordeur naar het internet. Al uw slimme apparaten zijn ermee verbonden. Update ‘m en voorkom dat internetcriminelen toegang krijgen tot uw netwerk.
  • Slimme deurbel: vergelijkbaar met de slimme camera. Ook via dit apparaat kunnen internetcriminelen met u en uw omgeving meekijken.
  • Babyfoon: meekijken terwijl uw kleinkind slaapt? Zorg ervoor dat uw slimme babyfoon up-to-date is om pottenkijkers te voorkomen.

Misverstanden bij het updaten van uw slimme apparaten

Veel slimme apparaten worden niet automatisch van een update voorzien. Ook krijgt u niet altijd een melding of notificatie als er een update voor u klaarstaat. Het kan daarnaast zo zijn dat u zelf op zoek moet naar de juiste update, bijvoorbeeld via de website van de fabrikant. Het is daarom belangrijk regelmatig te checken of er nog updates klaarstaan voor uw slimme apparaat. Om updates op uw slimme apparaten te doen, doorloopt u de volgende stappen:

  • Stap 1: open de app van uw slimme apparaat.  
  • Stap 2: Kijk bij ‘Instellingen’. 
  • Stap 3: Klik daar op ‘Updaten’. 
  • Stap 4: Stel ‘Automatisch updaten’ in. Soms is automatisch updaten niet mogelijk. Zet dan een herinnering in uw agenda om elke 1e dag van het nieuwe kwartaal uw updates te checken.

Krijgt u een melding om een update te doen? Doe het direct. Hebt u geen app van uw slimme apparaat? Ga dan naar de website van de fabrikant en zoek op 'update'.

Laat u niet hacken, blijf uw updates checken 

De campagne ‘Doe je updates’ is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat met als doel mensen aan te zetten hun slimme apparaten te updaten. Voor meer informatie en tips voor het beveiligen van verschillende slimme apparaten gaat u naar doejeupdates.nl