Honing als medicijn

Geef nooit honing aan een baby

Getty Images

Honing kent een lange medische geschiedenis. Al eeuwenlang wordt honing bijvoorbeeld gebruikt bij verkoudheid en bij het behandelen van wonden. Ook vandaag de dag zweren nog veel mensen bij honing. We hebben een aantal beweringen over honing op een rijtje gezet.

Maar om te beginnen eerst een belangrijke waarschuwing: geef NOOIT honing aan baby's. Honing is onschadelijk voor volwassenen, maar kinderen jonger dan 1 jaar lopen het risico ernstig ziek te worden.[ITEMADVERTORIAL]

Infantiel botulisme

In honing kan namelijk de bacterie clostridium botulinum zitten. Deze kan normaal geen kwaad, maar kan wel gevaarlijk zijn voor jonge kinderen. Zij kunnen daar namelijk infantiel botulisme van krijgen. De kans dat een potje honing is besmet, is klein. Maar omdat de gevolgen van een besmetting ernstig kunnen zijn, wordt aangeraden kinderen tot 1 jaar geen honing te geven.

Verkoudheid

Bent u verkouden? Of hebt u een zere keel? Een lepel honing kan dan heerlijk verzachtend werken. Als u de honing in de thee doet, doe dat dan niet in kokend water, maar laat de thee eerst afkoelen. Dit omdat anders de geneeskrachtige werking verloren zou gaan.

Wonden

Honing werkt ook heel goed bij de behandeling van wonden. Door de anti-bacteriële werking van honing herstellen wonden sneller. Tot het midden van de vorige eeuw werd honing veel gebruikt bij de behandeling van geïnfecteerde wonden. Met de komst van antibiotica is honing op de achtergrond geraakt.

Brandwonden

Uit verschillende klinische studies is gebleken dat honing ook van waarde kan zijn bij het beperken en voorkomen van littekenweefsel bij brandwonden. Het belangrijkst in het wondhelingsproces is de antibacteriële werking van honing.

Medicinale honing

Pak nu niet meteen een pot honing uit de kast wanneer je een wond hebt. Het gebruik van consumptiehoning voor het behandelen van wonden is namelijk sterk af te raden. Alleen medicinale honing kan gebruikt worden voor de behandeling van wonden. Consumptiehoning is niet gezuiverd of gesteriliseerd en kan bacteriën bevatten die tot infecties kunnen leiden. Er zijn speciale wondproducten op de markt waarbij gebruik wordt gemaakt van antibacteriële honing.

Bron 
  • Voedingscentrum
  • nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit
  • WebMD
  • ECS Woundcare Consultant Society