Dit moet u weten over elektrisch koken

Nederlandse huishoudens stappen massaal over op elektrische kookplaten. Met name inductie lijkt de toekomst te hebben. Waar een aantal jaar geleden nog de helft van de nieuwe kookplaten op gas was, was dit afgelopen jaar nog maar een kwart. Is elektrisch echt beter? Alles wat u moet weten over elektrisch koken.

Met het Klimaatakkoord wil het kabinet de uitstoot van CO2 in 2049 met bijna de helft verlaagd hebben. Een van de manieren om dit te realiseren, is afscheid nemen van het gas. In de keuken lijkt dit al te gebeuren, nu steeds meer huishoudens overstappen op elektrisch koken.

Beter voor het milieu?

Er wordt vaak beweerd dat elektrisch koken beter is voor het milieu, maar dit is niet per definitie waar, meldt Natuur & Milieu. Bij gebruik van zogenaamde ‘grijze’ stroom, zorgt elektrisch koken voor evenveel CO2-uitstoot als koken op gas. Pas bij gebruik van groene stroom of zonnepanelen, wordt elektrisch koken beter voor het milieu.

Is elektrisch koken duur?

Koken is over het algemeen niet duur, maar elektrisch koken is wel duurder dan koken op gas. Niet alleen vanwege de energiekosten, maar ook omdat een inductiekookplaat duurder is in aanschaf. Maar de hogere energiekosten kunnen nog veranderen, aangezien de overheid de komende jaren de belasting op gas wil verhogen en op stroom wil verlagen.

Heeft u nieuwe pannen nodig?

Het is niet per se nodig om nieuwe pannen te kopen als u van gas overstapt op elektrisch. U kunt uw oude pannen meestal niet zomaar hergebruiken, maar er zijn speciale plaatjes te koop die u onder uw pan zet. “Dat werkt prima,” meldt de Haagse tv-kok Pierre Wind.

Is een inductiekookplaat geschikt om te wokken?

Omdat bij inductiekookplaten alleen de onderkant van de pan wordt verhit, denken veel mensen dat je op inductie niet kunt wokken. Maar met een speciale wokpan lost u dat probleem op. Een alternatief is een inductiekookplaat met een ‘wokkuil’, maar die zijn vaak wel duur.

Is elektrisch koken moeilijk?

Koken op gietijzeren en keramische elektrische kookplaten kan lastig zijn. Dit komt omdat ze erg langzaam afkoelen. Een inductiekookplaat heeft dit probleem niet. “Dat is net zo flexibel als gas,” aldus Rob van Tilburg van Natuur & Milieu. Wel zal de overstap van gas op elektrisch even wennen zijn, maar dit maakt het volgens Pierre Wind niet moeilijker.

Bron(nen):