Meer betalen voor duurzaam voedsel

De helft van de Nederlanders is bereid om in de winkel meer te betalen voor herkenbaar Nederlands voedsel met hogere standaarden. Zes op de tien Nederlanders willen bovendien een einde aan de kiloknaller. Vijftien procent wil dat niet. Twee op de drie Nederlanders wil dat voedselimport stopt uit landen met lagere standaarden op het gebied van milieu, mensenrechten of dierenwelzijn.

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van LTO Nederland. Onderzocht is hoe Nederlanders denken over boeren, tuinders, voedselproductie en duurzaamheid. Driekwart van de Nederlanders vindt dat ze zelf duurzaam leven, bijvoorbeeld omdat ze afval scheiden, de verwarming lager zetten of korter douchen. Twee op de drie Nederlanders zegt al minder of niet te vliegen. Twaalf procent is dat van plan en een kwart wil niet minder vliegen.

Boodschappen

Bij duurzaamheid hebben Nederlanders de hoogste ambities bij het kopen van producten met duurzaamheidskenmerken: een op de drie Nederlanders wil dat meer gaan doen. Opvallend is dat slechts twintig procent van de consumenten het etiket gericht leest op duurzaamheid.

Bron: LTO