Zelf doen of juist uitbesteden?

Besparen betekent voor de meeste mensen: minder geld uitgeven. Logisch. Door minder geld uit te geven houd je onder de streep misschien iets (meer) over. Toch kan juist méér geld uitgeven ook dat effect hebben.

Puzzelen en schrappen

Elke maand is het weer puzzelen om de financiën rond te breien. Dat moet maar eens afgelopen zijn, zeggen we tegen onszelf. Wat gaan we dus doen? Schrappen in onze uitgaven. Minder kopen aan spullen, abonnementen opzeggen, verzekeringen kritisch doornemen. Allemaal acties gericht op minder uitgeven aan producten.
Naast producten geven we ook het nodige uit aan diensten. Aan dingen door een ander laten doen en ze daarvoor betalen. De kapper bijvoorbeeld, en de containerreiniging. De schilder en de klusjesman. Het auto-onderhoud en de honden-uitlaatservice. De kinderopvang en de werkster. Hoeveel we gebruik maken van betaalde diensten, dat verschilt nogal per huishouden.

Zelf doen bespaart kosten

Een logische reactie op de noodzaak om te besparen is om juist ook zoveel mogelijk diensten eruit te gooien. Tenminste, als het gaat om dingen die we zelf ook wel kunnen doen. Schilderen, klussen, schoonmaken, de container schoonspuiten... moeten we daar nou echt een ander voor betalen? Een cursus haren knippen of een tondeuse aanschaffen, en de kosten van de kapper zijn ook bespaard. Dat schiet lekker op! Nog even iets met de buren organiseren voor de opvang van de kinderen en het uitlaten van de hond, en we houden alleen de garage nog over. Alles bij elkaar scheelt dit behoorlijk in het maandelijkse kostenplaatje.

Of juist uitbesteden?

Het is natuurlijk prima om op deze manier geld te besparen. Vooral veel zelf doen of organiseren met de directe omgeving – dat kan een mooie oplossing zijn. Toch vraag ik me ook weleens af of het andersom niet vaak beter zou werken. Als we allemaal juist vooral doen waar we goed in zijn en overige activiteiten uitbesteden aan anderen.

Dus juist wél een schilder, een klusjesman en een werkster inschakelen. Niet om zelf te gaan zitten nietsdoen, maar juist om meer inkomsten te genereren. De schilder doet dat houtwerk veel sneller én beter dan ik. De schoonmaakster gaat als een tornado door m'n huis terwijl ik zit te werken. Dan is iedereen blij: ik doe wat ik leuk vind en waar ik goed in ben, en verdien daar geld mee. Een deel van dat geld gaat naar de schilder en de schoonmaakster. Die zijn daar ook weer heel blij mee. Win-win toch?

Financieel voordeel

Voorwaarde is natuurlijk wel dat het mogelijk is om in die bespaarde tijd ook werkelijk geld te verdienen. En dan wel méér geld dan de rekening voor de uitbesteedde diensten. Als dat lukt is uitbesteden een mooie keuze. Lukt dat niet, dan is zelf doen slimmer. En voor sommige diensten geldt dat het niet alleen een financiële afweging is. Zelf de kinderen opvangen bijvoorbeeld.