CBS: tussen 63 en 65 jaar het vaakst arm

Grote groep moet het doen met minder dan 1030 euro per maand

Getty Images

In geen enkele leeftijdsgroep zijn zoveel armen als onder de bijna-gepensioneerden van 63 tot 65 jaar. In deze groep heeft de crisis er het hardst ingehakt. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Met name 55-plussers zonder werk of met minder betaald werk zitten tot hun pensioen met een forse inkomensval.
De cijfers laten zien dat in 2016  8,2 procent van de Nederlandse gezinnen moest rondkomen van een laag inkomen, net als in 2015 en, naar verwachting, net als in 2017. Pas dit jaar verwacht het CBS een kleine daling van het aantal lage inkomens, naar 7,9 procent. Bij 63-jarigen had ruim 11 procent een laag inkomen. En van deze groep leeft meer dan de helft al vier jaar of langer in armoede.

Wanneer ben je arm?

Het CBS legt de grens van een laag inkomen op 1030 euro netto per maand voor een alleenstaande, 1370 euro voor een alleenstaande vader of moeder met één kind en 2120 euro voor een stel met drie kinderen. Deze bedragen zijn inclusief zorgtoeslag en exclusief huurtoeslag. Wie onder de grens zit, geldt in de CBS-definitie als ‘arm’.

Terwijl de armoede onder de Nederlandse bevolking als geheel niet toenam in de laatste paar jaar, kwamen 55-plussers juist vaker in de knel. Bij het naderen van de pensioenleeftijd raken steeds meer Nederlanders door werkloosheid of ziekte afhankelijk van een uitkering. Hoewel zij te jong zijn voor de AOW zijn zij in de ogen van veel werkgevers al te oud voor een baan.

Bron: de Volkskrant.

Auteur