Is het eten van ingevroren knoflook ongezond?

Zo bewaar je verse knoflook

Knoflook in een diepvriesvorm
Getty Images

Koop jij vaak verse knoflook en beland een groot deel daarvan in de prullenbak omdat het alweer bedorven is? Wist je dat je het ook prima in kan vriezen? Deze en meer bewaartips voor knoflook.

1. Koel bewaren

Als je knoflook koopt, let dan op dat de bollen stevig zijn en geen gele vlekken hebben. Als de knoflook zacht aanvoelt, is het te rijp en kun je het niet meer bewaren. Leg knoflook nooit in de koelkast, maar bewaar het bij kamertemperatuur. Juist in de koelkast bederft knoflook snel. Als er dan ook nog vocht bij de knoflook komt, kan het snel gaan schimmelen.

Bewaar het koel en donker bij een temperatuur rond de 16 graden. Zorg daarnaast ook voor voldoende ventilatie. Stop ze dus in een mandje of in een bakje met gaatjes zodat er voldoende lucht bij kan. Hierdoor blijft de knoflook langer goed.

Een knoflookbol kan zo'n acht weken goed blijven. Tenen die afgebroken zijn blijven zo'n drie tot tien dagen goed.

2. Invriezen

Heb je een paar knoflooktenen over? "Ja", aldus voedingsdeskundige Pascalle Stijger. "Je kunt knoflook veilig invriezen. Dat is niet ongezond, maar juist een slimme manier om knoflook langer te bewaren. In de vriezer blijft het zeker 3 maanden goed. Je kunt de knoflook eventueel eerst raspen of klein snijden, en vervolgens in kleine porties invriezen. Denk bijvoorbeeld aan een ijsblokjesvorm met een beetje olie erbij. Zo kun je het direct uit de vriezer gebruiken."

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum