De 3.333.333 AOW-er

In november krijgt Nicolien Verstraelen haar AOW. De Limburgse wordt dan volgens de Sociale Verzekeringsbank de 3.333.333 pensioengerechtigde in Nederland.

Beek - Op 15 augustus wordt Nicolien Verstraelen uit het Limburgse Beek 65 jaar. Door de nieuwe pensioenregels, krijgt ze drie maanden later haar AOW.  ,,Dat vind ik niet erg. Ik heb zelfs gevraagd of ik nog langer kon blijven werken, maar dat zat er helaas niet in.”
Nu werkt Verstraelen nog 14 uur in de week in de naschoolse opvang, maar dat is vanaf november dus voorbij. ,,Eerst zag ik daar tegenop, maar inmiddels kijk ik ernaar uit. Ik moest even wennen aan het idee en heb vooral goed nagedacht over wat ik met mijn vrije tijd ga doen. En ik heb een sta-caravan gekocht!”
Verstraelen krijgt de AOW voor alleentaanden (€ 1.113,56 bruto per maand) en een klein aanvullend pensioen. Genoeg om van rond te komen? ,,Zeker! Ik heb jarenlang met vier kinderen in de bijstand gezeten en zo goed met geld om leren gaan.”
 
De eerste AOW werd op 2 januari 1957 uitgekeerd aan de heer Bakker in Amsterdam, omgerekend was die toen zo’n €36 per maand en destijds hadden nog geen 750.000 mensen recht op dit basispensioen. Door de bevolkingsgroei en de vergrijzing is het aantal rechthebbenden sterk gestegen en bedragen de totale kosten voor de AOW nu zo’n 32,7 miljard euro.