Energielabel krijgt geen maximumprijs

Getty Images

Er komt geen maximumprijs voor het energielabel. Een meerderheid van de Tweede Kamer had in een motie de minister gevraagd om tot 1 januari 2022 een maximumprijs in te stellen. De minister legt die motie naast zich neer.

Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer van eind juni. Volgens de minister is er in de Woningwet geen wettelijke grondslag om een maximumprijs in te stellen. Het wijzigen van de wet zou twee jaar duren. De minister verwacht dat de markt voor die tijd in balans zal zijn, zodat de prijzen dalen.
Sinds 1 januari is een energielabel verplicht bij de verkoop van een huis. Gedacht werd dat energieadviseurs gemiddeld 190 euro zouden rekenen voor een label, maar in de praktijk bleek al snel dat de prijzen aanzienlijk hoger lagen.

Advertentie

Begin juni waren er ruim 1100 vakbekwame energieadviseurs. Dat aantal groeit en er zijn nog bijna 1100 personen bezig hun vakbekwaamheid te halen. Bij elkaar zijn er binnenkort voldoende energieadviseurs om te voldoen aan de vraag naar energielabels. De verwachting is dat volgend jaar de prijzen dalen en dat energielabels ook sneller kunnen worden verleend.
Huiseigenaren die hun huis willen verkopen zijn verplicht het energielabel in de advertentie te noemen. Tot 1 juli 2021 werd deze verplichting niet gehandhaafd. Die datum is nu opgeschoven naar 1 januari 2022. Bij de daadwerkelijke verkoop moet er wel een energielabel zijn.

Bron: Rijksoverheid

Auteur