Geldautomaten uitgerust met spraakfunctie voor slechtzienden

De gele geldautomaten van Geldmaat worden de komende tijd voorzien van spraakondersteuning. Daarmee moet het voor mensen met een visuele beperking mogelijk worden om gemakkelijk zelfstandig geld op te nemen.

Voorheen moesten slechtzienden het hele menu van de geldautomaat uit hun hoofd kennen om geld op te nemen. Ze konden eventueel ook terecht op het kantoor van de bank, of moesten iemand meenemen. Het doel is nu om zo veel mogelijk mensen met een visuele beperking zelfstandig te laten pinnen.

Werkwijze

Momenteel zijn 860 geldautomaten voorzien van spraakondersteuning. Ze hebben een ingang voor een oortelefoontje. De klant hoort vervolgens waar wat zit, welke opties er zijn en welke handelingen ze daarvoor moeten doen. De schermen van de geldautomaten hebben ook een hoger contrast gekregen. Dat zou de leesbaarheid ten goede komen. Naar verwachting zijn begin volgend jaar 2000 automaten uitgerust met de spraakfunctie. Op deze website kun je zien waar de automaten staan.

Geldmaat

Sinds 2019 maken de geldautomaten van ABN AMRO, ING en Rabobank plaats voor de geldautomaten van Geldmaat. De pinautomaten met de dikke gele band eromheen zijn niet van een bank, maar zijn onderdeel van een samenwerking.

Bron: Geldmaat