Meer horeca onder het vergrootglas

Getty Images

Restaurants staan steeds vaker onder verscherpt toezicht van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Dit komt omdat zij zich niks aantrekken van regels voor hygiëne en voedselveiligheid. In 2017 stonden 456 horecazaken bekend als berucht overtreder.

Die zaken kregen minimaal drie boetes in twee jaar tijd of werden door de toezichthouder direct gesloten omwille van ernstig risico voor de volksgezondheid. 

Bij deze restaurants in jouw buurt was iets mis

‘Strenger toezicht’

De NVWA zegt de afgelopen jaren hun werkwijze zo veranderd te hebben, dat ze nu veel meer zicht hebben op wat slechte restaurants zijn en wat goede. Daardoor hoeven ze niet meer langs bij de goede restaurants en kunnen ze nu veel meer aandacht besteden aan de slechte. 

Schimmel, muizenurine en bedorven voedsel

Bij ruim de helft van de horecazaken werd ongedierte ontdekt. Voor de keukens die onder verscherpt toezicht stonden blijken vooral muizen en hun uitwerpselen een plaag. Bovendien werden er ook levende kakkerlakken op verschillende plekken aangetroffen. 

Ook de voedselveiligheid werd flink onder de loep genomen. Zeker vier op de tien onderzochte restaurants kregen daarvoor een boete. De NVWA neemt bij bedrijven voortdurend monsters van producten om die te laten onderzoeken in het laboratorium. 

Er volgt een boete bij te hoge aantallen schadelijke bacteriën. Ook moeten producten op de juiste temperatuur bewaard worden om bederf te voorkomen. Tevens wordt daar niet altijd naar gehandeld. Bij nagenoeg alle restaurants was sprake van een slechte hygiëne.

168 restaurants gesloten

Maar liefst 168 van de 447 onderzochte horecazaken zijn door de NVWA tijdelijk gesloten. Dit komt omdat deze bedrijven ondanks de drie eerdere boetes toch minstens twee keer opnieuw de fout in zijn gegaan. De zaak mag dan pas weer open als alles schoon, hygiënisch en netjes is. 

27 van de onderzochte restaurants kregen te maken met een spoedsluiting. Een spoedsluiting is de zwaarste maatregel die de NVWA kan opleggen. Hierbij moet de situatie in een horecazaak een ernstig risico voor de volksgezondheid met zich meebrengen. Er wordt dan niet gekeken naar voorafgaande fouten van een bedrijf.

Auteur 
Bron 
  • RTL Nieuws