Zálig zoeven!

Advertorial

Testdag in het Shimano Experience Center in Valkenburg

man en vrouw op fiets
Irmo Keizer

Waar kan je beter een e-bike uitproberen dan in het prachtig glooiende landschap van Zuid-Limburg? Vijf Plus-lezers stapten op voor een moeiteloze proefrit.

Voor Willy, Monique, Leon, Jan en Annie begint de Testdag met een rondleiding door het Shimano Experience Center in Valkenburg en dat is een snoepwinkel voor de échte fietsliefhebbers. Want Shimano maakt al meer dan 100 jaar topkwaliteit rem- en schakelsystemen voor recreanten én wereldkampioenen op de fiets én voegde daar jaren geleden hele fijne e-bike trapondersteuning aan toe. In het Shimano Experience Center zie je niet alleen het nieuwste van het nieuwste, je mag dat ook zelf uitproberen in een Virtual Reality omgeving, die zo levensecht is, dat het bijna eng wordt. Een totaalbeleving!

‘Zeer geluidsarm’

Natuurlijk zijn er voor de Plus-lezers ook échte e-bikes beschikbaar en voor Leon en Monique is dat een luxe die ze alleen kennen van vakanties. “Dan huren we soms een dag een e-bike om door de bergen te fietsen. Maar we wonen in Limburg, dus om hier iets vaker en verder te kunnen rijden, lijkt het ons wel wat. Ik ben vooral benieuwd naar de kracht van de ondersteuning”, aldus Leon, die het liefst de Cauberg zou beklimmen. In verband met de veiligheid, leidt de route daar vandaag niet langs, maar in totaal stijgen we binnen een half uur dik 200 hoogtemeters, terwijl de snelheid bij geen enkele deelnemer onder de 20 kilometer per uur zakt. Dat is allemaal dankzij de krachtige én stille ondersteuning, die Leon beloont met een 10: ‘Zéér geluidsarm’.

‘Voelt gewoon goed’

Ook Willy is zéér te spreken over de ondersteuning én de lichtheid van de fiets. “Ik rij veel op een gewone fiets, dus heb ’t ook geprobeerd zonder ondersteuning en dat ging prima. De derailleurversnelling schakelde heel makkelijk én de combinatie met de ondersteuning voelt gewoon goed". 

Foto: Irmo Keizer

“Normaal gesproken fiets ik wat langzamer”

Jan en Annie rijden al 14 jaar op een e-bike met achterwielaandrijving, dus ze zijn al gewend aan trapondersteuning. Maar dit is wel even wat anders! “Het ging mij bijna té hard”, zegt Annie na de rondrit onder begeleiding van een gids die lekker doortrapte. “Normaal gesproken fiets ik wat langzamer, maar de middenmotor ondersteuning deed het heel goed.” De Shimano bediening op haar testfiets zit heel subtiel weggewerkt als een piepkleine display met ledlampjes in een kabel. Dat is even wennen, maar biedt ook een uitkomst voor iedereen die een e-bike zoekt die er zoveel mogelijk uitziet als een gewone fiets. En zo zijn er steeds meer slimme oplossingen voor fietsers. Neem bijvoorbeeld het elektrisch schakelen dat niet meer vraagt dan een korte druk op de knop voor een andere versnelling. Een uitkomst voor iedereen met wat pijnlijke gewrichten in de handen.

Zelf uitproberen?

Het Experience Center in Valkenburg is iedere dag open en op de website van het Shimano Experience Center reserveert u makkelijk een huurfiets. Meer informatie vindt u op shimano-ec.com. Bellen kan ook: T 043-7440171. Meer weten over Shimano producten? U kunt altijd terecht bij een Shimano Service Center in de buurt. Een overzicht van alle adressen vindt u op shimanoservicecenter.com.

Wat werd er getest?

Er werden verschillende fietsmerken getest (onder meer Merida en Gazelle) voorzien van derailleur- en naafversnellingen en een fluisterstille Shimano Steps middenmotor. Deze middenmotor biedt krachtige ondersteuning die heel natuurlijk aanvoelt en heeft als handig extraatje loopondersteuning, waarmee u de e-bike makkelijk aan de hand meeneemt, ook helling op!

In samenwerking met Shimano Experience Center Valkenburg.

Auteur