Nalatenschap: ga jij het gesprek aan?

Advertorial

Vereniging Eigen Huis
Vereniging Eigen Huis

Wat wilt u dat er gebeurt wanneer u komt te overlijden of hoe kunnen dierbaren de juiste beslissingen voor u nemen als u dit zelf niet meer kunt?

Nalatenschap is een onderwerp dat we niet zomaar onder het tapijt moeten schuiven, maar juist bespreekbaar moeten maken. Om haar leden hierbij te ondersteunen is Vereniging Eigen Huis de dienst Eigen Huis Testamentadvies gestart. Zo wordt het opstellen van een testament een stukje aangenamer en begrijpelijker.

Benieuwd waarom u beter vroeg dan laat een (levens)testament kunt opstellen? Dave Kohl, één van de testamentadviseurs aangesloten bij Vereniging Eigen Huis beantwoordt de belangrijkste vragen.

Wat is een testament en wat legt u hierin vast? “Een testament is een document waarin u vastlegt wat uw wensen zijn bij overlijden. Zo regelt u wie de erfgenamen zijn en aan wie u uw vermogen nalaat. Maar er is meer. Zo kunt u ook iemand onterven, bij scheiding van kinderen de aangetrouwde familie uitsluiten of je kleinkinderen wat nalaten. Wat veel mensen niet weten is dat u de erfbelasting voor uw erfgenamen een stuk voordeliger kunt maken. Door een passende clausule op te nemen in je testament kunt u wellicht voor hen wat erfbelasting besparen.”

Wat is de toegevoegde waarde van een levenstestament? “Veel mensen weten niet dat er een levenstestament bestaat. Hierin legt u vast wat uw wensen zijn als u zelf geen beslissingen meer kunt nemen, omdat u wilsonbekwaam bent geworden. Denk bijvoorbeeld aan dementie of de gevolgen van een hersenbloeding. Stel, u bent getrouwd en u heeft samen een woning, dan kunt u deze niet zomaar verkopen omdat u samen moet tekenen. Het proces loopt dan verder via de kantonrechter. Dit zorgt voor moeilijke situaties. In een levenstestament geeft u daarom aan wie voor u deze beslissingen neemt als u dit zelf niet meer kunt. Ook voor uw naasten is het fijn als dit goed geregeld is.”

Hoe vraagt u een (levens) testament aan? “Direct via de notaris of via Vereniging Eigen Huis. De vereniging biedt klanten een vrijblijvend gesprek aan met een ervaren erfrechtspecialist. Die brengt de persoonlijke situatie in kaart zoals de familiesituatie, het vermogen en uw wensen. Aan de hand daarvan ontvangt u specifieke adviezen. Kiest u ervoor om het advies op te volgen, dan begeleidt Vereniging Eigen Huis het verdere traject. U ontvangt een gespreksverslag voor het (levens)testament in begrijpelijk Nederlands. Vervolgens wordt de conceptakte opgestuurd en moet deze alleen nog ondertekend worden door u en de notaris. Vereniging Eigen Huis heeft afspraken gemaakt met bepaalde notariskantoren waardoor het testament geregeld wordt voor een scherpe prijs. Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek via www.eigenhuis.nl/testamentadvies