Nederlanders lenen ongemerkt te duur

Getty Images


De markt voor consumptieve kredieten is de afgelopen jaren veranderd. Veel Nederlanders betalen hierdoor ongemerkt te veel voor hun bestaande lening. We hebben drie bespaartips voor u.

Renteverschillen groot
De prijsverschillen bij consumptieve kredieten zijn groot. Uit onderstaand overzicht blijkt dat de leenrente van de duurste lening bijna twee keer zo hoog is als van de goedkoopste lening.

Doorlopend krediet van €25.000 op 2 februari 2015

Goedkoopste leningen

Duurste leningen

  • ING (8,5%)
  • Rabobank (8,3%)
  • ABN AMRO (7%)

De afgelopen jaren hebben de grootbanken zich (bewust) uit de markt geprijsd. Veel huishoudens hebben nog een krediet lopen bij hun huisbank. Voor hen kan het interessant zijn om deze oude lening over te sluiten naar een beter tarief. Vaak blijven de voorwaarden van de lening hierbij gelijk. 

Dure leenvormen
De helft van alle consumptieve kredieten bestaat tegenwoordig uit rood staan, credit card- en postorderkredieten. Deze financiële producten zijn handig om snel een aankoop te doen, maar ook duur. De leenrente voor deze producten is 10% tot 15%.

Wie regelmatig gebruik maakt van deze dure leenvormen, kan overwegen deze over te sluiten naar een doorlopend krediet. Met een doorlopend krediet heeft u ook geld achter de hand, maar voor een lagere leenrente.

De autolening
Uit onderzoek van Geldreview blijkt dat 45% van alle persoonlijke leningen via de autodealer wordt gesloten. Deze autoleningen zijn vaak duurder dan een reguliere aflopend krediet. Voordat u een autolening afsluit is het verstandig de actuele leenrente te noteren.

Heeft u een bestaande autolening? Dan is het mogelijk om deze over te sluiten naar een goedkopere persoonlijke lening. Ook hierbij blijven de voorwaarden van de lening vaak gelijk.