Ruimte maken voor kleiner wonen

Wanneer u verhuist naar een servicewoning levert u meestal woonruimte in. Wat gaat u wel en niet gaat meenemen? Twee professionele verhuishulpen geven  u advies.

Afscheid nemen van vertrouwde meubels valt vaak zwaar. “Daarom is het goed om eerst te bedenken aan welke stukken je het meest gehecht bent en dus absoluut wilt meenemen”, adviseert Odet Berkvens van VerHuisPlanPlus. “Teken deze meubels op schaal, knip ze uit en plaats ze in een plattegrond van de nieuwe woning. Zo’n plattegrond is meestal wel te krijgen via het servicecomplex. Anders kunt u de ruimte op (laten) meten en er zelf een maken. Is de plattegrond eenmaal ‘ingericht’ dan ziet u meteen hoeveel ruimte er overblijft voor andere spullen.”

Volgens Anneke Fuykschot van Geregeld Verhuizen is het daarbij goed te bedenken dat u de meeste tijd alleen of met uw partner zult zijn. “Het heeft weinig nut om de driezitsbank mee te nemen, alleen maar voor de visite. Gasten? Dan trekt u er wat eetkamerstoelen bij. Iets te veel ruimte is altijd prettiger dan iets te weinig, zeker als je later wellicht wat slechter ter been wordt.”

Voldoende liefhebbers

Door op deze manier te puzzelen wordt duidelijk welke meubels meegaan en welke niet. “Het is handig om van die laatste een lijstje te maken en per item te bekijken welke bestemming u ze wilt geven”, raadt Anneke aan. “Ik merk dat mensen gemakkelijker afstand van hun spullen kunnen doen als ze weten dat ze er iemand anders blij mee maken. Vraag aan familie of vrienden of ze belangstelling hebben. Maar wees niet teleurgesteld als dat niet zo is, want smaken verschillen nu eenmaal. Veel mensen vinden het prettig om hun spullen aan een goed doel te geven. Goededoelenorganisaties komen gave spullen graag ophalen.” “Dat geldt ook voor de kringloopwinkel”, weet Odet. “Een andere suggestie is om de spullen te verkopen, bijvoorbeeld via een veilingsite als Marktplaats.nl, of via een reguliere veiling. Contact zoeken met een opkoper kan ook, maar goede spullen brengen meer op via een veiling. Daar betaalt u weliswaar courtage, maar bent u wel verzekerd van het hoogste bod. Geen idee hoeveel uw spullen waard zijn? Dan kunt u gewoon de veiling bellen en een taxateur laten komen.”

Mee, weg, weet niet

Nu bezit een mens meer dan alleen meubels. “Ik kwam laatst bij een mevrouw, die had zoveel kleding: daar was de koningin niks bij!”, vertelt Anneke. “Ik raad dan aan om alleen die kleding mee te nemen die nog past, heel en vlekvrij is. Bovendien: hebt u iets de afgelopen twee jaar niet gedragen? Dan is de kans groot dat u het ook het komende jaar niet draagt.” Verder verzamelt de gemiddelde mens heel wat paperassen, knipsels en foto’s. “Om die uit te zoeken heb je al gauw een dag of twee nodig”, weet Odet. “Mijn advies is om alles te verdelen over een doos ‘Mee’, een doos ‘Weg’ en een doos ‘Weet niet’. Met de ‘Weet niet’-doos ga je weer net zo verder totdat je uiteindelijk twee dozen overhoudt.” Valt het u toch zwaar en wilt u het liefst alles meenemen? Dan heeft Odet een goede tip: “Vraag u bij alles af waar u het gaat laten in het nieuwe huis. Dan komt u vanzelf tot de conclusie dat het gewoon niet past en dat u wel keuzes móet maken.”

Meer nuttige tips:

  • Plan uw verhuizing zo ver mogelijk van tevoren, zodat u voldoende tijd hebt om te beslissen wat u wel en niet gaat meenemen en u de spullen kunt sorteren.
  • Afhankelijk van de onderlinge verhoudingen tussen uw kinderen kan het zinvol zijn om waardevolle spullen te laten taxeren voor u ze weggeeft. Zo weet u zeker dat u de zaken eerlijk verdeelt.
  • Iets verkocht via Marktplaats? Zorg ervoor dat u bij het ophalen niet alleen in huis bent en dat er contant wordt betaald. 
  • Kunt u moeilijk afstand nemen van uw fotoboeken? Laat ze digitaliseren! Dat scheelt veel ruimte en de beelden blijven langer behouden.
  • Bewaar alleen de gebruiksaanwijzingen van apparaten die u nog hebt. Gooi de instructies van recente apparaten weg. Deze zijn ook te vinden op internet. 
  • Bewaar alleen geldige garantiebewijzen.
  • Verruil uw grote gasfornuis voor een compacte combimagnetron.
  • Stapelbare bakken of mandjes zijn ideaal voor losse spulletjes.