Wie betaalt de schade bij gladheid?

Gladheid door ijzel of sneeuw kan heel plotseling en plaatselijk zijn

Getty Images

Gladheid veroorzaakt veel ongelukken, zeker als het onverwacht is. Maar wie betaalt de eventuele schade als je zelf tegen een paaltje glibbert of op de stoep onderuit gaat?

Ongelukken op de weg

Bij een ongeluk tussen twee auto's is het vaak een kwestie van de verzekeringsformulieren invullen en daarmee geeft u de zaak uit handen al kan dat wel gevolgen hebben voor de premie, omdat u schadevrije jaren en no-claim korting kwijt kunt raken. Om de aansprakelijkheid vast te stellen, gelden ook bij gladheid in principe de normale verkeersregels. Maar wat als er niet, of niet genoeg gestrooid is? Valt er dat nog iets te verhalen op de wegbeheerder zoals de gemeente of Rijkswaterstaat.

Het is zeker niet zo dat de wegbeheerder automatisch aansprakelijk is. De wegbeheerder (gemeente, provincie of Rijkswaterstaat) heeft een zorgplicht en moet zich inspannen om gladheid te bestrijden.

Vaak zal er een vaste volgorde zijn waarbij doorgaande wegen eerder aan de beurt komen dan kleine straten. Er is geen garantie dat de wegbeheerder alle gladheid 100 procent kan bestrijden.

Gladheid door ijzel of sneeuw kan heel plotseling en plaatselijk zijn. De wegbeheer is alleen aansprakelijk voor ongevallen door gladheid als zij te lang heeft gewacht met maatregelen. De wegbeheerder is dan duidelijk tekort geschoten. Dat bewijzen is lastig, maar u kunt bijvoorbeeld bij de gemeente of Rijkswaterstaat informeren naar het strooiplan. Als daarin bepaalde straten of gebieden zijn overgeslagen, kan dat aanknopingspunten bieden, maar zeker is dat allerminst.

Als het niet reëel is om de wegbeheerder aansprakelijk te stellen, kunt u de rekening van een ongeluk door gladheid niet doorsturen. U draait zelf voor de schade op, of uw verzekering.

Ongelukken op de stoep

Het begaanbaar houden van het trottoir is allang geen verplichting meer maar een eigen verantwoordelijkheid van bewoners en winkeliers. De Vereniging Nederlandse Gemeente heeft in haar model-APV (Algemene Plaatselijke Verordening) niets opgenomen over het sneeuw- of ijsvrij houden van de stoep. De achterliggende gedachte is dat een sneeuwruimgebod niet te handhaven is. Vroeger was dat anders, toen stond het wel in de APV.

Wat nog wel in veel APV’s staat, is het verbod om gladheid te veroorzaken, bijvoorbeeld door een emmer water over de stoep te gooien. Als er dan iemand uitglijdt, kan het slachtoffer de veroorzaker aansprakelijk stellen.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl