Zakgeld op vakantie

Bijna twee van de drie ouders geeft de kinderen vakantiezakgeld. Gemiddeld gaat het om 29 euro voor kinderen tussen de 6 en 11 jaar oud en 46 euro voor kinderen tussen de 12 en 18 jaar oud. Kinderen tot twaalf jaar besteden hun extra zakgeld vooral aan speelgoed. Bij oudere kinderen gaat het geld vooral naar ijsjes.

Dit blijkt uit een onderzoek van Wijzer in geldzaken onder ruim vijfhonderd ouders in Nederland. Van de ouders die vakantiezakgeld geven, doet ruim zestig procent dit in één keer. De overige ouders, bijna veertig procent, geven hun kinderen meerdere malen een kleiner bedrag.

Volgens meer dan de helft van de ouders krijgen kinderen ook vakantiezakgeld van anderen. De meest genoemde gevers zijn opa en oma. Vier van de tien kinderen krijgt én van de ouders én van anderen vakantiezakgeld. Twee van de tien kinderen krijgt niets.

Zelf bepalen

Bijna alle ouders vinden het belangrijk dat kinderen leren omgaan met geld. Iets minder dan de helft van de ouders vindt de vakantie een goed moment om kinderen dat te leren. Ruim de helft van de ouders vindt dat de kinderen zelf mogen bepalen waaraan zij hun eigen geld uitgeven.

 

Bron(nen):