Hardloopkleding: geen overbodige luxe

Kledingadvies

Natuurlijk kunt u overal in hardlopen: die slobberbroek die u anders toch nooit draagt, of dat verwassen T-shirtje. Maar wanneer u het écht goed aan wilt pakken, moet u de nodige aandacht besteden aan uw hardloopkleding. Zo wordt hardlopen een stuk comfortabeler. 

Als er iets op de zenuwen kan werken bij hardlopers, dan is het wel een onderbroek die niet op z'n plaats blijft zitten. Ook kan ondergoed gaan schuren. Het is daarom verstandig bij de aanschaf van uw hardloopgarderobe te beginnen met sportondergoed zonder naden.

Voorkom hangende borsten
Vrouwen hebben nog een ander onmisbaar kledingstuk nodig: de sportbeha. Deze biedt meer ondersteuning dan een gewone beha en voorkomt dat uw borsten gaan hangen

Speciale materialen
Katoen is niet het allerbeste materiaal om in te gaan hardlopen. Het heeft de goede eigenschap vocht op te nemen, maar de slechte eigenschap het vocht vast te houden. Een katoenen T-shirt wordt al snel zwaar van het zweet. Het shirt gaat plakken en tegen je huid schuren.

Echte hardloopkleren kunnen zweet 50 procent sneller van het lichaam afvoeren. Maar niet alleen daarom is speciale kleding praktisch.

  • Ze zijn van lichte materialen, wat voor minder balast zorgt.
  • Ze hebben goede ventilatie.
  • Ze hebben fluorescerende strepen, waardoor auto's en fietsers u ook zien in het donker.
  • Ze hebben speciale zakken voor bijvoorbeeld huissleutels.
  • Er zijn nu zelfs modellen waar uw iPod perfect inpast.

Gooi uw hardloopkleren nooit ongewassen in een hoekje, dat is slecht voor de belangrijke eigenschappen van de kleding. Was kleding altijd binnenstebuiten en op lage temperaturen. Probeer zo min mogelijk te strijken. 

Speciale materialen zijn:

  • Phase Change Material of PCM. Dit materiaal wordt net iets boven de normale lichaamstemperatuur - rond de 38 graden - vloeibaar. Het houdt de lichaamswarmte vast, zodat u warm blijft.
  • Coolmax en Supplex. Deze materialen ademen en voeren transpiratievocht af. Supplex rekt ook goed mee.
  • Lycra en Tactel. Hierdoor blijft uw kleding in vorm. Het ademt alleen niet en het kan ook geen vocht afvoeren.
  • Teflon. Dit maakt kleding waterdicht.
  • Sun Paque. Zo bent u beschermd tegen schadelijke UV-stralen van de zon.
  • X-static. Deze stof is gemaakt van draad met puur zilver. De stof gaat nare luchtjes en de groei van bacteriën tegen.

Sokken
Er zijn speciale hardloopsokken zonder naden te koop. Met die sokken heeft u minder kans op blaren en schuurplekken. Erg comfortabel dus! Het materiaal voert zweet af en gaat voetschimmel tegen.

De traditionele witte katoenen sportsok is niet geschikt voor hardlopen. Katoen lubbert uit vanwege het vele transpiratievocht en zakt hierdoor snel af. Wilt u de kans op blaren verkleinen en niet de hele tijd aan uw sokken hijsen? Dan zijn speciale sokken van acryl de oplossing. Met dit materiaal blijven uw voeten droger. Ook zijn er sokken speciaal voor de linker- en de rechtervoet met 'airconditioning' en ondersteuning bij de enkels. Hardloopsokken zijn verkrijgbaar in speciaalzaken en outdoorwinkels.  

Door weer en wind
De fanatieke hardlopers onder ons stoppen natuurlijk niet als het regent en kouder wordt. Wilt u ook hardlopen in de winterperiode? Dan is een goede hardloopoutfit helemaal van groot belang. Om de koude wintermaanden door te komen, zijn een aantal laagjes nodig.

De eerste laag
U krijgt het vooral koud als transpiratievocht op de huid afkoelt. Thermo-ondergoed is de perfecte basis om dit tegen te gaan. Het materiaal van dit ondergoed is opgebouwd uit synthetische vezels. Deze vezels zuigen het transpiratievocht op van de huid.

Het transpiratievocht gaat naar de volgende laag: het shirt en de broek. Het vocht wordt dus naar buiten getransporteerd, zo blijft u droger en dus ook warmer. Thermo-ondergoed is er voor het boven- en onderlijf.

Tip: als u als vrouw hardloopt in de winter kunt u watten in uw beha stoppen om uw borsten warm te houden en pijnlijke tepels tegen te gaan.

De tweede laag
Dit is de laag die we over het ondergoed dragen. Wanneer het droog en kouder weer is met weinig wind, kunt u het beste een shirt met lange mouwen dragen. Het shirt moet net zoals de eerste laag van vochtdoorvoerend materiaal zijn. Ook dit is gemaakt van vezels die het vocht naar de buitenkant transporteren, waar het kan verdampen.

De derde laag
Onder barre weersomstandigheden - veel wind, regen en koude temperaturen - is een derde laag een absolute must. De derde laag is nodig om wind en regen te stoppen. Het meest ideale loopjack moet winddicht, waterafstotend en goed ventilerend zijn.

Het materiaal Gore-Tex komt het meest in de buurt, maar is lang niet goed genoeg voor hardlopen in ons kikkerlandje. Vanwege de hoge luchtvochtigheid in Nederland en de hoge warmteproductie tijdens het lopen, is de werking van dit materiaal niet voldoende.

Meer dan de helft van uw lichaamswarmte verlaat het lichaam via uw hoofd. Draag daarom een goede muts en handschoenen. 

Zomeroutfit
In de zomer hoeft u gelukkig niet zoveel laagjes aan. Een T-shirt van kunstvezels, een short en een lichtgewicht broek zijn al voldoende. Als de zon flink schijnt, is een pet een aanrader. Zonnebrandcrème is er speciaal voor sportactiviteiten. Het is in de betere drogist verkrijgbaar.

Auteur