Sonomadieet

Verplicht een wijntje bij uw dieet

Net als bij Atkins en het South Beachdieet, hoeft u bij het Sonomadieet niks te laten staan. U mag juist genieten van het eten. Geen calorieën tellen of rekening houden met bepaalde voedingswaren, wel een glas wijn erbij.

Het meest smaakvolle dieet onder de zon. Dat is de ondertitel van het boek Het Sonoma Dieet van de Amerikaanse diëtiste Connie Guttersen. Zij schreef dit nadat ze de bewoners van de Vallei Sonoma in Californië had gezien. Zij waren zo opvallend slank en gezond, dat moest wel door hun manier van leven en eten komen. De Vallei Sonoma is ook bekend om haar wijnen, die terugkomen in het dieet. Een wijntje is namelijk aanbevolen bij elke maaltijd.

Wat houdt het in?
In het Sonomadieet houdt u geen rekening met het aantal calorieën of welke voedingswaarden er in producten zitten. Het enige waar u op hoeft te letten, is dat u de juiste porties klaarmaakt. Dit kunt u bijvoorbeeld afmeten aan de grootte van de borden: een ontbijtbord van 18 centimeter en een dinerbord van 23 centimeter.

Broccoli, Spaanse peper, druiven, spinazie, aardbeien, amandelen, bosbessen, tomaten, olijfolie en hele granen. In het Sonomadieet gaat het om powervoedsel. Het is voedzaam en bevat heel weinig calorieën. Ook gaat het hartziektes en andere ernstige ziektes tegen. Het dieet zorgt voor meer energie en het voedsel breekt langzamer af. Daardoor krijgt u minder snel honger. Door te variëren met powerproducten kunt u uitgebreide gerechten maken op een Mediterrane manier.

Hoe werkt het?
Het Sonomadieet bestaat uit drie fases. De wijze waarop u het doorloopt, lijkt erg op die van het South Beachdieet. Ontbijt, lunch en diner staan precies beschreven. Met de honderden recepten kunt u eindeloos maaltijden in elkaar draaien. Doordat u in de eerste fase geen suiker eet, is afvallen bijna een garantie. Het ene glaasje wijn iedere dag zorgt ervoor dat de maaltijden iets extra's krijgen.

De eerste fase duurt tien dagen en is de strengste van de drie. U vermijdt alle producten die suikers bevatten, ook fruit. Een lichaam dat gewend is dagelijks suikers binnen te krijgen, heeft tijd nodig om af te kicken. Uw motivatie is in deze fase nog op zijn hoogst en u verliest het meeste gewicht.

 

De tweede fase is de kern van het dieet. U blijft in deze fase tot u op het gewenste gewicht bent. In deze periode eet u volgens de Sonomaprincipes. Ook leert u optimaal van uw maaltijd te genieten door langzaam en in de juiste porties te eten. De laatste fase gaat in zodra u op uw gewenste gewicht bent. Hij duurt uw leven lang. Het maakt in principe niet uit wat u eet, zolang u zich maar houdt aan de instructies en de toegestane producten. Er zijn veel recepten die het makkelijk moeten maken om te leren koken volgens het dieet.

 

Voor- en nadelen
Het Sonomadieet is nog vrij nieuw. Daardoor zijn er niet veel resultaten te vinden. Het Voedingscentrum heeft dit dieet ook nog niet op voor- en nadelen getest. Wel is bekend dat het langdurig eten van magere producten en het bereiden van voedsel in olie op de lange duur kan leiden tot gebrek aan vitamine A. Onduidelijk is of het eten van veel groente dit kan compenseren. Ook kan het eten van weinig volkoren producten leiden tot een vezeltekort.

Voor wie geschikt?
Dit dieet is geschikt voor wie wel wil afvallen, maar ook wil blijven genieten van eten. U hoeft geen eten te laten staan. Ook voor wijnliefhebbers is dit een prettig dieet. U mag immers elke dag een glaasje wijn.

Disclaimer
De effectiviteit van een dieet is van veel factoren afhankelijk. Snel veel gewicht verliezen is nooit verstandig, vermijd daarom de zogenaamde crashdiëten. Wie weer vervalt in zijn of haar oude voedingspatroon, krijgt de verloren kilo's er snel weer bij. Mensen met ernstig overgewicht (bmi > 30) kunnen beter een diëtist raadplegen voor een dieet op maat, dan zelfstandig een dieet volgen.

Auteur 
  • Redactie