Wat kan en mag bij euthanasie?

Week van de Euthanasie van 6 tot 12 februari

Een wilsverklaring is belangrijk als je euthanasie wil bij dementie
Getty Images

Artsen verlenen meestal euthanasie bij mensen die ondraaglijk en uitzichtloos lijden door een ernstige ziekte, zoals kanker. Maar er zijn ook andere situaties waarbij euthanasie mogelijk is, volgens de euthanasiewet. De NVVE besteedt hier aandacht aan, in het kader van de Week van de Euthanasie.

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig levenseinde (NVVE) spreekt van vijf paden, waarbij een arts volgens de wet euthanasie mag verlenen. Dat zijn: kanker, dementie, psychiatrie, chronische aandoeningen of bij een stapeling van ouderdomsklachten. Natuurlijk heeft lang niet iedereen met een van deze aandoeningen een doodswens, en er is meestal geen sprake van ondragelijk lijden. Ook zijn er andere wegen, dan euthanasie. Maar als dat wel speelt, dan is het best ingewikkeld om uit te vinden wat de mogelijkheden zijn. De NVVE heeft daarom een interactieve website gemaakt (klik op deze link), waarmee je kan uitzoeken wat er kan en mag als het gaat om euthanasie bij deze vijf aandoeningen.

Regels bij dementie

De euthanasiewet bestaat al meer dan twintig jaar, maar de interpretatie blijft complex. Dat bleek met name bij de 'koffie-euthanasie', waarover de Hoge Raad in 2020 uitspraak deed. Hierbij had een specialist ouderengeneeskunde euthanasie verleend aan een patiënt met dementie, die haar eerder opgeschreven doodswens niet meer uitdrukkelijk kon herhalen. Lees hier de uitspraak. Wat betekende deze zaak voor de uitleg van de euthanasiewet? Dat staat in maart in een artikel in Plus Magazine met SCEN-arts Constance de Vries.

Auteur