Alles over Zorgprofielen in de langdurige zorg

Oudere dame kijkt peinzend uit het raam, boekenkast en bank
Getty Images

Als je blijvend intensieve zorg nodig hebt - thuis of in een zorginstelling - heb een indicatie vanuit de Wet Langdurige Zorg (Wlz) nodig. Vanuit deze indicatie weet bijvoorbeeld de thuiszorg op welke zorg je recht hebt.

Wat is een Zorgprofiel?

Een zorgprofiel omschrijft de zorg die jij nodig hebt. Het gaat altijd om zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Bijvoorbeeld om 24-uurszorg voor kwetsbare ouderen, mensen met dementie en mensen met een handicap. Een zorgprofiel is belangrijk. Zorgverleners weten dankzij een toegekend zorgprofiel precies hoeveel budget er beschikbaar is voor verpleging, behandeling en begeleiding: voor passende zorg, dus.

Een indicatie voor zorg aanvragen

Je zorgprofiel staat vermeld in de zogenaamde zorgindicatie. Die indicatie vraag je aan bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ beoordeelt vervolgens welke zorg en hoeveel  zorg er nodig is. Dat besluit legt het CIZ vast in een indicatiebesluit. Professionals zoals wijkverpleegkundigen, huisartsen, cliëntondersteuners, mantelzorgmakelaars, of casemanagers dementie kunnen hierbij ondersteunen. Een officiële diagnose van je ziekte of aandoening door een behandelend arts mag nooit ontbreken. Na ontvangst van je indicatiebesluit neemt het Zorgkantoor contact met je op om de benodigde zorg te regelen. Dit kan variëren van opname in een verpleeghuis tot verpleging thuis of een persoonsgebonden budget (pgb) voor het zelf regelen van zorg. Voor deze zorg betaal je een eigen bijdrage.

Welke zorgprofielen zijn er?

Er zijn verschillende groepen zorgprofielen. Voor ouderen is met name de groep Verpleging en Verzorging (VV) van belang. Ieder zorgprofiel heeft de aanduiding VV, gevolgd door een nummer, waarbij elk nummer.

VV4: Beschut Wonen met Intensieve Begeleiding en Uitgebreide Verzorging

Als je dagelijks meerdere keren begeleiding, toezicht en zorg nodig hebt vanwege psychische problemen of een kwetsbare gezondheid zoals een chronische ziekte. Je hebt moeite met denken, onthouden en concentreren. Daarom is zelfstandig deelnemen aan het maatschappelijk leven niet – of bijna niet - mogelijk.

VV5: Beschermd Wonen met Intensieve Dementiezorg

Deze indicatie is bedoeld voor mensen met dementie die geen greep meer hebben op hun eigen doen en laten. Ze herkennen hun naasten niet altijd meer en kunnen niet meer alleen naar buiten omdat het risico op verdwalen groot is. Er is meerdere keren per dag hulp nodig bij basisbehoeften zoals eten, drinken, en persoonlijke verzorging.

VV6: Beschermd Wonen met Intensieve Verzorging en Verpleging

Deze indicatie is bedoeld voor mensen met ernstige lichamelijke beperkingen. Zij hebben dagelijks begeleiding, verzorging, en verpleging nodig in een veilige omgeving. Mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel bijvoorbeeld, vallen onder dit profiel.

VV7: Beschermd Wonen met Zeer Intensieve Zorg, Nadruk op Begeleiding

Deze indicatie is bedoeld voor mensen die vanwege een chronische ziekte niet alleen begeleiding nodig hebben, maar ook intensieve verzorging en verpleging. Naast de lichamelijke problemen zijn er ook beperkingen in het geheugen, het denken en de concentratie. Alleen naar buiten gaan is geen optie, er moet altijd een begeleider mee. Er is dagelijks zorg nodig.

VV8: Beschermd Wonen met Zeer Intensieve Zorg, Nadruk op Verzorging en Verpleging

Deze indicatie is bedoeld voor mensen met heel ernstige aandoeningen, waardoor veel taken van hen overgenomen moeten worden. Het gaat hier om mensen die bijna alle dagelijkse taken niet meer zelfstandig kunnen uitvoeren.

VV9b: Herstelgerichte Behandeling met Verpleging en Verzorging

Deze indicatie betreft herstelzorg na een ziekenhuisopname voor mensen die ook nog met andere aandoeningen en gezondheidsproblemen kampen. Dit profiel voorziet in tijdelijke extra zorg, meestal voor een periode van twee tot zes maanden.

Bezwaar maken

Mocht je het niet eens zijn met het toegewezen zorgprofiel, dan heb je de mogelijkheid om bezwaar te maken bij het CIZ.

Auteur