PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Advieskosten hypotheek dalen

Vanaf 1 januari van dit jaar moet de klant die een hypotheek wil afsluiten, betalen voor het advies. De kosten van dit advies daalden al snel na de invoering en zullen onder de druk van concurrentie verder dalen.

Financieel advies voor ingewikkelde producten zoals een hypotheek of levensverzekering mag vanaf 1 januari 2013 alleen nog maar tegen betaling worden gegeven. De particulier moet zelf zijn portemonnee trekken voor het advies als hij geld willen lenen voor zijn nieuwe huis. De tarieven voor het advies bij een hypotheek lopen op tot ongeveer €3000.

Onder druk van concurrentie dalen de tarieven al. Zo verlaagde de SNS haar hypotheekadvies  kort na 1 januari al met €750 tot €2195. Concurrenten ING en ABN AMRO vragen €2100. Tussenpersonen zoals de Hypotheker  en Hypotheekvisie vragen bedragen tussen de €2500 en €3000. De AFM tikte ondertussen de Rabobank al op de vingers die €1750 vraagt, maar ook een 'no cure, no pay systeem' heeft, wat volgens de AFM niet mag.

De verwachting is dat de advieskosten de komende tijd nog verder zullen dalen. Alternatieven zijn er echter ook. Via het internet is voor nog geen €1000 zelf alles te regelen. Deze zogenaamde 'execution only' bedrijven vermijden de regelgeving van de AFM omdat ze geen advies geven. Dat moet de klant dan ook niet verwachten.

De Consumentenbond waarschuwt particulieren voordat ze met deze bedrijven in zee gaan. Wanneer er onvoldoende kennis van de financiële producten is en er zelf onvoldoende vergeleken is tussen de verschillende geldverstrekkers, kan goedkoop dan wel eens heel erg duurkoop worden.

Bron(nen):

Reactie toevoegen