Internetdating: zo werkt het

Naarmate je ouder wordt is het steeds minder makkelijk om spontaan een nieuwe levenspartner tegen het lijf te lopen. Gelukkig is internet uitgegroeid tot een geweldige ontmoetingsplaats. Hier leest u waar u bij het internetdaten op moet letten.

Op zoek naar nieuwe vriendschappen of een liefdespartner? Wie weet ontmoet u hem of haar via internet.

Soorten en maten

Nu steeds meer senioren de computer gebruiken, ligt het voor de hand om via internet nieuwe contacten te zoeken. In 2006 steeg het webgebruik onder vijftigplussers met 48 procent. Grote kans dus dat u er vindt wat u zoekt. Op het web vindt u een duizelingwekkende hoeveelheid datingsites. Zelf het tv-programma ‘Man bijt hond’ waagt zich aan een datingsite voor 55-plussers. Er zijn sites die enige deskundigheid in huis hebben en desgewenst bemiddelen. Andere bieden uitsluitend een platform voor ontmoeting. Sommige sites bieden activiteiten, zoals feesten, cursussen en wandelingen. Het is niet altijd meteen duidelijk welk soort mensen de datingsites in hun bestand hebben. Pas als u lid wordt, ontdekt u doorgaans of er voldoende kandidaten zijn in uw leeftijdscategorie of belangstellingssfeer.

Relatiesites

Specifieke groepen

De site www.seniorweb.nl heeft een duidelijke doelgroep en biedt een breed scala aan activiteiten voor senioren. Daten is daarvan een onderdeel. Daarnaast is www.advertentiebeheer.nl geheel gericht op het leggen van contacten voor senioren. De Stichting Date zou relatief veel ouderen in het bestand hebben en E-matching geeft op zijn site in percentages de leeftijdscategorieën aan.
Wilt u gebruik maken van zo’n site, bekijk er dan om te beginnen een stuk of tien. Sommige bieden een gratis kennismaking van twee 
weken aan. De kosten lopen nogal uiteen. De meeste sites werken met maand-, kwartaal- of jaarabonnementen. Ze hebben doorgaans een privacyreglement, sommige sites staan ingeschreven bij het College Bescherming Persoonsgegevens. Dat betekent dat zij uw gegevens niet aan derden mogen doorgeven of verkopen.

7 gouden datingtips

  1. Maak onder pseudoniem een e-mailadres aan.
  2. Kies een site die het best bij u past.
  3. Denk goed na over uw profiel.
  4. Wees eerlijk, dat verwacht u ook van de ander.
  5. Geef nooit uw telefoonnummer of adres.
  6. Vraag om een foto.
  7. Blokkeer de nummerweergave als u belt.

Wees eerlijk

Hebt u een site gevonden die u bevalt, dan kunt u zich aanmelden als lid, met uw eigen naam en uw e-mailadres. Vervolgens maakt u uw profiel. De meeste mensen gebruiken hiervoor een pseudoniem omdat ze anoniem willen blijven. De vragen die de site aan u voorlegt, gaan over praktische zaken (fysieke kenmerken, beroep, hobby’s) en inhoudelijke zaken (wie bent u, wat is belangrijk, wat verwacht u?). U bepaalt zelf welke vragen u wilt beantwoorden. Ga er even voor zitten en wees vooral eerlijk, dat verwacht u ook van de andere partij. Als u een digitale foto van uzelf hebt, kunt u die bijvoegen. Het profiel is de ‘advertentie’ waarop kandidaten kunnen reageren. Het wordt op de site geplaatst nadat u betaald hebt en pas dan is het mogelijk andere profielen te bekijken. Met een klik op zoekcriteria zoals leeftijd, regio en opleiding krijgt u het aanbod te zien. U communiceert uit privacyoverwegingen niet via uw eigen e-mailadres, maar via de site.

Voorzichtigheid is belangrijk

Het belangrijkste advies als u via internet een partner zoekt, luidt: wacht niet te lang met het maken van een afspraak. Door de anonimiteit van het mailen raakt u nogal snel vertrouwd met elkaar, en dan is de teleurstelling des te groter als de kandidaat in werkelijkheid tegenvalt.
Als de afspraak via een datingsite is gemaakt, weet u niet wie u straks voor u hebt. Spreek daarom af in een openbare gelegenheid. Maak voor de eerste keer geen langdurige afspraak. Maximaal een uur, een kopje koffie volstaat. Geef nooit uw telefoonnummer of adres. En als u belt voor een afspraak, blokkeer dan voorzichtigheidshalve de nummerweergave.
Mocht de ander toch niet zo leuk blijken, laat dat dan zo snel mogelijk weten. Met uit beleefdheid contact houden, is immers niemand gebaat: uzelf niet en de ander ook niet.

Bron(nen):
  • Plus Pensioengids
Trefwoorden: