Meer soa’s bij ouderen

Het aantal 40-plussers met seksueel overdraagbare aandoeningen is de afgelopen tijd toegenomen. Eén oorzaak is niet gemakkelijk aan te geven, maar het probleem verdient wel aandacht.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) neemt het aantal 40-plussers met een seksueel overdraagbare aandoening (soa) toe. Met name chlamydia en genitale wratten komen vaker voor. Had in 2008 nog 3,6 procent van de geteste vrouwen chlamydia, in 2010 was dit percentage gestegen naar 5,6 procent. Bij mannen nam het aantal chlamydiagevallen slechts licht toe. Mannen hadden juist meer last van genitale wratten, vooral bij de groep van 40 tot 49 jaar nam deze soa toe. In 2008 vond men bij 3,2 procent van deze groep genitale wratten, in 2010 voor 5,4 procent. Bij de oudere leeftijdscategorieën en bij vrouwen was slechts een lichte stijging te zien.

Wat precies de oorzaak is van de stijging is zomaar aan te wijzen. Volgens Jan van Bergen, verbonden aan Soa Aids Nederland kan het heel goed zijn dat deze mensen altijd al een soa hadden, maar nu de weg naar de soa-poli weten te vinden. Een andere oorzaak kunnen de veertigers zijn die na een echtscheiding het liefdespad kiezen met wisselende contacten. Vooral via internet is dat veel gemakkelijker geworden. Welke de oorzaak ook is, het probleem verdient aandacht omdat soa’s hinderlijk, gevaarlijk of ontsierend kunnen zijn.

Vrijwel tegelijk met dit bericht van het RIVM werd bekend dat soa-thuistests onbetrouwbaar zijn. Van de 17 onderzochte testen voor chlamydia, gonorroe, syfilis, hiv, hepatitis B of C, bleken er 13 niet te voldoen aan de wettelijke eisen. Vermoedt u dat u een soa hebt, bezoek dan de huisarts of de speciale soa-poli’s, maar ga niet zelf rommelen.

Bron(nen):