Mens wordt niet ouder dan 120 jaar

Leeftijd zal komende jaren wel toenemen

Getty Images

Volgens Britse onderzoekers zal de mens niet ouder worden dan 120 jaar, eerder beweerden Amerikaanse onderzoekers nog dat 500 jaar mogelijk zou zijn.

Eeuwige leven uitgesloten

Een kind dat vandaag wordt geboren zou volgens Britse onderzoekers maximaal 120 jaar kunnen worden, maar meer zit er niet in. De Britse gerontologen beschouwen de leeftijd van 120 jaar als het hoogst haalbare. Volgens het panel van Britse gerontologen zal de levensverwachting de komende jaren nog wel toenemen, maar niet meer in de snelheid van de afgelopen decennia. Zelfs met medische en technologische vooruitgang, is het onwaarschijnlijk dat deze drempel overschreden wordt. Daarmee bevestigt Professor Sir Colin Blakemore, de voormalige chef van de Britse Medical Research Council, de resultaten van een Frans onderzoek in augustus, waaruit bleek dat het eeuwige leven hoogst waarschijnlijk uitgesloten is.

Verlengen gezonde levensduur

Amerikaanse onderzoekers van het Institute of Age Research in Californië concludeerden eerder op grond van laboratoriumonderzoek dat een verlenging met vier, vijf keer van de huidige levensduur mogelijk moet zijn met als maximum 500 jaar. Een dergelijk hoge leeftijd sluit professor Richard Faragher van de Universiteit van Brighton echter uit. Hij vindt dat onderzoekers zich niet moeten richten op het verlengen van de levensduur zelf, maar meer op het verlengen van de gezonde levensduur. Een eerste goed advies is er al: wie echt oud wil worden moet goede voeding tot zich nemen en voldoende bewegen, de rest is aan de medische stand.