Ontslagvergoeding op de schop

De vergoeding die een ontslagen medewerker meekrijgt, de zogenaamde kantonrechtersformule wordt door de rechters geëvalueerd omdat de tijden veranderd zijn.

Wanneer een werknemer ontslagen wordt en hij vecht dit ontslag aan bij de kantonrechter dan past deze rechter vaak een standaardformule toe om te berekenen wat de werkgever aan de werknemer moet meegeven als genoegdoening voor eventueel te leiden schade. Deze standaardformule, de zogenaamde kantonrechtersformule wordt regelmatig door de rechters tegen het licht gehouden. Past de vergoeding nog bij de huidige tijd, bij de huidige arbeidsmarkt? Hoe groot zou de schade werkelijk zijn? Nu ontvangt iemand die ontslagen wordt een maand vergoeding, een 40-plusser krijgt anderhalve maand en een 50-plussers twee maanden per gewerkt jaar.

Volgens hoogleraar arbeidsrecht Willem Bouwens is een verlaging of aanpassing van de formule niet onterecht. In de huidige arbeidsmarkt kan het zijn dat een werknemer een gigantisch bedrag meekrijgt en twee dagen later alweer een baan heeft. De commissie die de kantonrechtersformule evalueert komt waarschijnlijk in het najaar met een voorstel tot aanpassing, tot die tijd wachten we af.