Pensioen nog steeds grote onbekende

Volgens een onderzoek van CentriQ is slechts twaalf procent van de Nederlandse werknemers op de hoogte van het pensioen dat ze later zullen gaan ontvangen, dat is gevaarlijk weinig. 

Voor een paar jaar geleden bereikte slechts zeven procent van de werknemers een pensioen dat 70 procent van het laatst verdiende bruto salaris was. Met de huidige pensioenproblemen kan dat percentage alleen maar dalen. Toch is nu slechts twaalf procent van de Nederlandse werknemers pensioen bewust.

Volgens belangenbehartiger CentriQ is dat veel te weinig. “De Nederlandse werknemer vertrouwt er nog te vaak op dat het wel goed komt of legt de verantwoordelijkheid bij de overheid en werkgever”. Op zichzelf is het pensioenonbewustzijn van de werknemers niet zo vreemd. Wanneer men verschillende werkgevers en verschillende pensioenfondsen heeft gehad, dan is het overzicht snel verloren. Vanaf volgend jaar is er eigenlijk geen argument meer om pensioenonbewust te zijn. Vanaf 4 januari 2011 kan iedereen op www.mijnpensioenoverzicht.nl zien wat en waar er voor hem of haar aan pensioen is opgebouwd. Vervolgens dient u aanvullende maatregelen te treffen om het pensioen dat te zijner tijd ontvangen wordt aan te sluiten bij de behoeften die u denkt te hebben als u met pensioen gaat.
 
(CentriQ vertegenwoordigt ruim 40 organisaties die hun krachten bundelen om de consument Wijzer in geldzaken te maken.)