Mensen verwachten meer pensioen dan ze krijgen

Uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars blijkt zowel jongeren als ouderen te hoge verwachtingen hebben van hun toekomstig pensioen.

Jongeren (18 tot 35 jaar) verwachten als ze eenmaal met pensioen mogen dat zij 64 procent middelloon pensioen zullen ontvangen. Maar ze denken 74 procent van hun oude salaris nodig te hebben. Het Verbond van Verzekeraars verwacht dat wanneer de kabinetsplannen voor het verlagen van de pensioenopbouw doorgaan, de jongeren zelfs als ze met 72 jaar met pensioen kunnen niet meer dan 50 procent van hun oude bruto salaris zullen ontvangen.

Ouderen verwachten teveel
Ook ouderen (50 tot 65 jaar) hebben volgens het Verbond van Verzekeraars te hoge verwachtingen. Ouderen verwachten zelf 69 procent van het oude salaris te zullen krijgen, maar 79 procent nodig te hebben.

Zowel de jongeren als de ouderen verwachten na hun pensioen in een deeltijdbaantje door te moeten werken. Jongeren verwachten dat voor 31 procent, ouderen voor 25 procent.
De vakbonden vinden de verlaging naar 1,75 procent veel te laag en hopen dat de Tweede Kamer het kabinetsvoorstel weet om te buigen naar 2 procent fiscaal gunstige pensioenopbouw per jaar.

Bron(nen):