Ouderen leveren het meeste in

Gisteren presenteerde het Centraal Plan Bureau (CPB) haar Centraal Economisch Plan 2011. In dit plan staan bemoedigende woorden voor de economie en staatshuishouding. De burger echter is minder goed af, ouderen in het bijzonder.

De staatsschuld daalt door de licht aantrekkende economie en bezuinigingen in rap tempo van 5,2 procent in 2010 via 3,7 procent in 2011 naar 2,2 procent in 2012. Een vermindering van drie procent in drie jaar tijd een hele prestatie die de staatshuishouding weer wat gezonder maakt. De prijs voor de snelle daling wordt echter betaald door de burgers van Nederland. Zij zien hun koopkracht gemiddeld met driekwart procent dalen door de overheidsingrepen. Vooral minima en ouderen zijn de klos. Volgens het CPB daalt de koopkracht van een alleenstaande AOW’er in 2011 met 1 procent en in 2012 nog eens met een half procent. Is de AOW’er niet alleen of heeft hij 10.000 euro meer inkomen dan daalt de koopkracht nog verder. Die ouderen zien hun koopkracht dalen met 1,5 procent in 2011 en 2012.

Positief tenslotte is de daling van de werkloosheid, die daalt naar vier procent en geeft volgens het CPB een evenwicht of zelfs krapte op de arbeidsmarkt wat de kansen voor oudere werkzoekende verbetert.