'Kosten huis vergroenen veel hoger dan gedacht'

Getty Images

Huiseigenaren en woningcorporaties zijn fors meer geld kwijt om huizen te vergroenen dan het kabinet heeft ingeschat. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) geeft toe dat er rekenfouten zijn gemaakt. Het gaat om grote bedragen.

Het PBL rekende vorig jaar uit wat de nationale kosten zijn van de verschillende plannen die in het Klimaatakkoord staan. Tot 2030 zouden zo'n anderhalf miljoen huizen beter worden geïsoleerd en van het gas af moeten. Dit kost de woningcorporaties al honderden miljoenen euro’s.

Aedes, de koepel van deze organisaties, klaagde vorig jaar al dat het Planbureau voor de Leefomgeving de kosten voor vergroening van woningen te laag zou hebben ingeschat. Nu blijkt dat het PBL inderdaad niet alle kostenposten heeft meegenomen in de doorrekening. Meerdere politici van oppositiepartijen hadden ook al geconcludeerd dat de doorrekening van het klimaatplan niet realistisch was, en dat de kosten uiteindelijk veel hoger zouden uitvallen.

Wat is men vergeten?

Het PBL geen rekening gehouden met de extra kosten die aannemers bij een verbouwing in rekening brengen voor winst en risico. ,,Een aannemer wil winst maken en brengt daarvoor vaak een vast percentage in rekening’’, zegt PBL-onderzoeker Nico Hoogervorst. ,,Dat hebben we niet meegenomen, terwijl het wél relevant is.’’

Ook heeft het PBL niet meegerekend dat de kosten voor architecten, constructeurs en installatieadviseurs stijgen als geplande renovaties worden uitgebreid met klimaatmaatregelen. Verder is het rentepercentage op geldleningen aan corporaties voor verduurzaming te laag ingeschat door het PBL. Dat de vergroening van huizen in Nederland duurder gaat uitpakken dan gedacht, komt ook door de gestegen bouwkosten. ,,We hadden vorig jaar nog niet voorzien dat de bouwkosten zo hard zouden stijgen’’, zegt Hoogervorst. ,,Bij volgende ramingen zullen die cijfers geactualiseerd zijn.’’

Aedes laat weten tevreden te zijn met de erkenning van het PBL dat de doorrekening van het klimaatplan niet klopt. ,,Wij zijn blij met deze meer realistische aannames’’, laat een woordvoerder van Aedes weten.

Verkeerd voorspeld

Het is niet voor het eerst dat het PBL onder vuur ligt vanwege haar rekenmethodes. Het kabinet gebruikte eind 2018 verouderde cijfers van het PBL om de stijging van de energienota te voorspellen. Begin vorig jaar bleek dat die voorspelling er compleet naast zat. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat moest diep door het stof toen bleek dat zijn ambtenaren zich op de verouderde PBL-cijfers hadden verlaten.

Eerdere PBL-voorspellingen over het gebruik van elektrische auto’s in Nederland zaten er ook naast. Het bereik van batterijen in stekkerauto’s dat werd verwacht in 2050 was in 2018 al bereikt. Het PBL gebruikte een geheim rekenmodel om te voorspellen wat de invloed is van de klimaatplannen op elektrisch vervoer, tot woede van Tweede Kamerleden.

Bron: AD

Auteur