Onderzoek: 'EU onmisbaar bij grote problemen'

Getty Images

Op donderdag 23 mei 2019 mogen we stemmen voor een nieuw Europees Parlement. In een speciaal verkiezingsdossier besteedt PlusOnline hier aandacht aan. In dit artikel leest u hoe andere Nederlandse kiezers over de EU denken.

Veel kiezers staan kritisch tegenover de Europese Unie. Tegelijkertijd ziet de kiezer de EU wel als dé instelling die grensoverschrijdende problemen zou moeten oplossen. Dat blijkt uit het onderzoek dat I&O Research in april 2019 deed onder een representatieve groep Nederlandse kiezers. 

Geen beste rapportcijfers

Het onderzoek laat zien bijna de helft van de kiezers (47 procent) ontevreden is over wat de Europese Unie de afgelopen jaren heeft gedaan. Gevraagd naar de macht van de EU vindt 46 procent dat die te groot is. En als het gaat om de Europese integratie vindt 47 procent dat die te ver is doorgeslagen. Geen beste rapportcijfers, zou je zeggen. 

Internationale problemen, internationale aanpak

Hoewel de Nederlandse kiezer dus niet zo tevreden is, vindt hij wel dat de EU bij internationale problemen een rol moet spelen. Een voorbeeld is de aanpak van de klimaatproblematiek: het grootste deel van de Nederlandse kiezers (64 procent) ziet daarin een rol voor de EU weggelegd. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld het vluchtelingenprobleem (55 procent), de internationale veiligheid (61 procent) en het waarborgen van onafhankelijke en vrije journalistiek (54 procent). 

Geen Britse toestanden

Nederland moet het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk niet volgen, blijkt uit het onderzoek van I&O. Slechts 18 procent van de kiezers vindt een Nederlandse uittreding uit de Europese Unie (een ‘Nexit’) een goed idee. Ook een referendum over het al dan niet in de EU blijven krijgt weinig steun: maar 32 procent van de kiezers ziet zo’n referendum wel zitten. Als er dan toch een referendum zou komen, zou bijna driekwart van de kiezers naar het stembureau gaan. Het onderzoek maakt tevens duidelijk dat dan de stemmers vóór het in de EU blijven ruim-schoots zouden winnen: 72 procent.

Zichtbaarheid gewenst

Kortom: we morren over de huidige vorm van de EU, maar we willen er niet uit. Wat dit onderzoek vooral laat zien, is dat de Nederlandse kiezer niet wil dat de EU zich met nationale zaken bemoeit. Daarnaast zou de EU haar werkzaamheden én resultaten duidelijker en vooral ook zichtbaarder moeten maken voor de kiezer. Dat lijkt de enige manier te zijn om meer betrokkenheid en vertrouwen bij de Nederlandse kiezer te creëren.

Auteur 
Bron 
  • ioresearch.nl