De Belgische Ardennen: 4 natuurgebieden die u niet mag missen

Getty Images

Bent u een natuurliefhebber? Dan kunt u uw hart ophalen in het Unesco Geopark Famenne Ardenne. Of in de Hoge Venen, Gaume en Viroinval. Bezoek de rotsen, grotten, rivieren, bossen en uitzichtpunten. Ga wandelen, fietsen of kijk uw ogen uit tijdens rondvaarten. Er is voor elk wat wils!

UNESCO Geopark Famenne-Ardenne

Een UNESCO Global Geopark is een geografisch gebied met een sterke identiteit dat zich onderscheidt van andere gebieden. Het behelst bijzondere landschappen en geologisch erfgoed van wereldniveau. Een UNESCO Global Geopark streeft naar de duurzame ontwikkeling van een gebied. Hierbij is het belangrijk dat de inwoners zich bewust worden van hun uniek natuurlijk erfgoed, zo kunnen ze een verbondenheid met hun streek voelen.

UNESCO Geopark Famenne-Ardenne biedt wandelingen en trektochten door de prachtige geologische sites, rivieren, bossen en landschappen van deze regio. Deze zijn hier te vinden.

Tip: Arboretum van Forrières
Aan de grens van de Famenne en de Ardennen, maakt Forrières onderdeel uit van de gemeente Nassogne. Forrières wordt doorkruist door de Lhomme, een riviertje waarvan de bron zich bevindt op de hoogvlakte van Saint-Hubert, en bezit een vrij onbekend arboretum (bomentuin) dat zeker meer bekendheid waardig is. Op de plaats, genaamd Coray strekt het arboretum zich uit over een oppervlakte van 6 ha, en op een gemiddelde hoogte van 260m. Een bewegwijzerde route van 2,5 km (hoogtemeters: 81m) is verrijkt met ludieke haltes (tastspel, land art, observatiespelletjes,...) om zo de site te ontdekken. U kunt heerlijk rondstruinen tussen een verzameling van bomen en kleine heesters.

Tip: Ontdek ook de lokale gastronomie
In deze streek zijn veel prachtige producten verkrijgbaar waar ambachtsmensen zich vol passie aan wijden. Meerdere producten zijn al in de prijzen gevallen: het beste amberbier van Wallonië (2018). La Cambrée van de Brasserie de la Lesse. En: de gouden medaille op de nationale Eurobeef vakwedstrijd voor de worst en de hamnoot van slagerij Maison Lefèbvre & Fils. Bovendien bieden een hele reeks lokale markten ons de kans om kennis te maken met deze producenten en hun koopwaar. Het is de kalkrijke bodem die, door het contact met het water, ook die kenmerkende lekkere smaak geeft aan het lokale bier. Een goed voorbeeld is de internationaal befaamde trappist van Rochefort die in de abdij van Saint-Remy wordt gebrouwen.

Getty Images

Saint-Paul-de-Mausole is een klooster in Saint-Rémy

Hoge Venen

De Hoge Venen zijn één van de bekendste toeristische trekpleisters van de Oostkantons. Het behoort tot de meest ongerepte stukjes natuur van de Ardennen en de Eifel.

De open veengebieden in de Hoge Venen zijn beschermd sinds 1957. Het is niet alleen het oudste natuurreservaat van Wallonië, ze zijn ook het meest bekende natuurgebied ten zuiden van de taalgrens. De 67.000 hectare bossen en venen van het nog grotere Natuurpark Hoge Venen-Eifel bevat ook tal van minder bekende plaatsen en natuurgebieden. Qua schoonheid en ecologische waarde doen ze zeker niet onder voor meer bekende, grootschalige toeristische topbestemmingen.

Tip: Bijzonder hoogplateau
Het bijzondere plateau van de Hoge Venen is één van de laatste stukken wildernis in deze streken. Het ligt in en rondom de vierhoek Eupen-Monschau-Malmedy-Spa. Dit is het hoogst gelegen deel van de hele Benelux. De kern van het gebied is een bergrug van oude leisteen, met toppen tot maar liefst 694 meter boven zeeniveau. Op de schrale, moeilijk waterdoorlatende bodem vormden zich na de laatste ijstijd (10.000 jaar geleden) de allereerste hoogvenen.

Op de flanken van het hoogplateau liggen dorpen en wat kleine steden, maar het hart van dit gebied is nog bijna geheel ongerept, zonder bewoning of sporen van landbouw. In het verlaten oerlandschap bovenop het plateau overheersen de weidsheid en de rauwe leegte, zeker in de winter. Een ruige omgeving, een echte droom voor echte wandelaars en natuurgenieters! De bodem is hier extreem voedselarm, het klimaat arctisch te noemen. Alles groeit hier ontzettend traag. Dat kan ook moeilijk anders in een gebied waar de winter 8 maanden duurt en waar voor lente, zomer en herfst samen amper 4 maanden zijn gereserveerd. Heel bijzonder om eens te ervaren!

Getty Images

Natuurpark Hoge Venen-Eifel

Gaume

Deze bijzondere streek in het uiterste zuiden van Belgisch Luxemburg is een parel van Wallonië. Het is gelegen in het westen van de provincie. De bewoners heten de Gaumais en zijn beroemd om hun goede humeur, goed eten en een goede grap. Ze spreken een Romaanse streektaal. Er zit wat van het Gallisch dorpje van Asterix in het temperament van de Gaumais. D’Jean d’Mâdy, een legendarisch Gaums personage, brengt al deze lokale karaktereigenschappen bijeen. In het Gaumse museum in Virton is hij te zien en te horen.

Er is ook veel natuur te vinden. Er zijn tal van eiken, sparren en beuken in de uitgestrekte bossen, die sinds mensenheugenis brandhout en werkhout leveren voor de bewoners. Boswachters beheren dit prachtige boomerfgoed en proberen zo veel mogelijk mooie bomen van diverse leeftijden te behouden.  Wanneer u op een ochtend in de buurt van Merlanvaux, La Soye of Chameleux wandelt, komt u misschien wel oog in oog te staan met een hert of everzwijn! Deze bossen herbergen een zeer gevarieerde fauna: herten, zwijnen en reeën. In de hoge boomtoppen van de Gaumse bossen nestelt nog een bijzondere diersoort: de zwarte ooievaar.

Wandelen in deze dierrijke omgeving kan zonder problemen: honderden kilometers bewegwijzerde wandelpaden vormen een enorm netwerk en op veel plaatsen worden wandeltochten georganiseerd die begeleid worden door een vriendelijke gids.  

Getty Images

Abdij van Orval

Viroinval

Viroinval is een gemeente in de Ardennen en bestaat uit de volgende dorpen: Nismes, Dourbes, Treignes, Mazee, Vierves, Olloy, Oignies en Le Mesnil. In totaal telt de gemeente slechts 5.500 inwoners. De gemeente is vernoemd naar de vallei van de Viroin. Toeristen die op zoek zijn naar rust en natuur, kunnen met een gerust hart afreizen naar dit gebied. Schitterende fiets- en wandelpaden, mooie natuur en kleine restaurantjes waar u voor weinig geld heerlijk kunt genieten van lokale specialiteiten. Heel toeristisch is dit gebied niet, maar onder natuurfotografen is dit gebied zeker bekend!

Viroinval is een kalkrijk gebied, en de schrale kalkgraslanden zijn gevuld met orchideeën, zeldzame insecten en reptielen. Bijzonder aan de natuur in het gebied Viroinval zijn ook de honderden kloven (fondry’s) in de grond, waarvan sommige bijna 100 meter lang en 20 meter diep zijn. De kloven, zinkgaten en grotten in de kalkheuvels zijn ontstaan door de natuur én door menselijke ijzerertswinning. Als u door het gebied fietst, wandelt of rijdt valt op dat alles veel minder dichtbebouwd is en de landbouw minder intensief wordt uitgevoerd dan in Nederland. Het landschap is heuvelachtig, waardoor u ontelbaar veel mooie uitzichtpunten heeft om uit te kiezen!

Getty Images

Fondry des Chiens in Viroinval

Tip: Fondry des Chiens
De beroemdste kalkhelling in Viroinval is Fondry des Chiens in Nismes. Hier is ook een groot zinkgat te vinden met beneden in de kern een indrukwekkende kloof met bijzondere varens en mossen. In het voorjaar zijn op de kalkhelling naast het zinkgat insecten en vele wilde orchideeën te vinden. In de zomer zijn de orchideeën verdwenen, maar zijn er nog steeds andere mooie bloemen om te bewonderen.

Tip: La Roche à Lomme
Om de top van La Roche à Lomme te bereiken moet u een klimtocht van 15 à 20 minuten afleggen. Deze kalksteenpiek met een kruis op de top domineert het landschap en biedt een prachtig uitzicht op de streek van de Viroin. Op de top bij het kruis aangekomen, overziet u een flink deel van de vallei. Een mooi uitzichtpunt om het hele jaar door foto’s te maken. Aan uw rechterhand ziet u hier de flank van de kalkhelling Tienne au Pauquis.

Auteur