De computer: een vuilmagneet. Vijf tips om hem schoon te houden

Een vaatdoekje op het gemiddelde Nederlandse aanrecht schijnt flink veel bacteriën te bevatten. Ook onze computerbeeldschermen en -toetsenborden zijn echte vuilmagneten. Maar met agressief schoonmaakmiddel gaan poetsen is niet verstandig. Hoe houdt u de PC schoon?

Het blijft een beetje een ondergeschoven kindje bij het schoonmaken: de computer. Toch worden toetsenborden eindeloos vaak aangeraakt. En stof, kruimels en huidschilfers verdwijnen gemakkelijk tussen de toetsen, waardoor ze op termijn niet meer zo goed reageren als je erop drukt. 

Een beeldscherm trekt door de ­statische lading snel stof aan. Omdat het geleidelijk gaat, valt het niet zo op. Wie met een vinger over het scherm gaan, ziet pas wat een waas van vuil eroverheen hangt. Terwijl die waas niet alleen het zicht op het scherm belemmert, maar ook de ­beschermlaag aan kan tasten 

Hap, slik, pech

Echt voorkomen dat computer­apparatuur vuil wordt, is bijna niet
te doen. Wat in elk geval helpt, is niet eten bij of boven de computer. Dat scheelt de onvermijdelijke kruimels die in het toetsenbord belanden en langzaam maar zeker de boel kunnen blokkeren. Vooral bij een laptop is dat belangrijk, omdat ze makkelijk de hele computer kunnen bereiken.

Ook drinken is eigenlijk geen goed idee: hete koffie of thee kan een hoop schade veroorzaken en een kopje of mok stoot je nu eenmaal zo om…

Met zachte hand

Zelfs met dit soort voorzorgsmaatregelen blijft het nodig om eens in de zoveel tijd het beeldscherm en toetsenbord schoon te maken. Dat is trouwens, zeker bij het beeldscherm, niet heel veel werk.

Het is belangrijk om eerst de monitor uit te zetten en af te laten koelen. Gebruik dan een droge, niet-krassende doek om het eerste vuil van het scherm af te halen. Om het daarna nog schoner te krijgen, is wat niet-agressieve reinigingsvloeistof op een zacht doekje ideaal. Handig om hiervoor een speciaal reinigingssetje uit de winkel te gebruiken.

Ga niet aan de gang met middelen die alcohol bevatten of Glassex; die kunnen de beschermlaag van de monitor beschadigen. Zeker bij gevoelige lcd-schermen is dat gevaarlijk. Werk in cirkels vanuit het midden en druk daarbij niet te hard op het scherm.
Computer schoonmaken

Even schudden

Koppel voor het verdere schoonmaken het toetsenbord los, hou het ondersteboven en schud het voorzichtig uit. Het is een goed idee om dit boven een oude doek te doen, want er kan nogal wat rommel uit vallen. Daarna is de bovenkant van de toetsen aan de beurt. Gebruik hiervoor een licht vochtig, zacht doekje en voeg eventueel een klein beetje was­middel toe. Let er wel op dat daarbij geen water in het toetsenbord loopt. Bij computerzaken verkopen ze ook toetsenbord- en beeldschermspray.

Het vuil tussen de toetsen kan worden verwijderd met een speciale spuitbus met perslucht – onder andere te koop in computerzaken en audiovisuele winkels – of een ministofzuigertje, gemaakt voor het reinigen van dit soort apparatuur. Dit werkt beter dan een gewone stofzuiger of een kruimeldief.

Hygiënisch klikken

Jaren waren muizen voorzien van een balletje aan de onderkant, dat de bewegingen doorgaf. Nu dat allemaal optisch gaat, is een muis veel minder kwetsbaar. Hierdoor is ook het onderhoud een stuk simpeler geworden. Toch blijft het verstandig om beide kanten regelmatig met een licht vochtig doekje met wat desinfecterend, niet-agressief schoonmaakmiddel af te nemen.

Vuil vanbinnen

Al zitten de meest kwetsbare onderdelen van de computer – de chips en printplaten – veilig opgeborgen in een kast, dat betekent niet dat ze automatisch schoon blijven.
Om warmte uit de computer weg te sluizen, zijn er één of meer ventilators. Die bevinden zich in een opening in de kast en trekken in de loop der tijd steeds meer stof aan. Met een stofzuiger kan dit makkelijk worden weggehaald. Wie dat regelmatig doet, voorkomt dat de computer lawaai gaat maken of oververhit raakt.

Ook stof op de printplaten kan de werking belemmeren. Dan is het zaak de boel vanbinnen te reinigen. Doe dit alleen bij een computer met een ruime kast en maak eerst de stroomkabel los. Dit kan dus niet met een laptop!

Gebruik een spuitbus met perslucht of een niet-­statische kwast om hardnekkig stof los te krijgen en zuig het op een lage stand op met een stofzuiger met een plastic opzetstuk of een speciaal computerstof­zuigertje.

Het stof wegblazen met de mond is geen goed idee; dan kunnen er speekseldeeltjes in de computer komen. Raak de printplaten ook niet aan. Anders is er later kans op storingen door statische elektriciteit.

Bron 
  • Plus Magazine