Keizerlijke kennismaking met Oberösterreich

Advertorial

zee met bergen
Wolfgangsee/Salzburg AG

Ruige bergtoppen, diepblauwe meren en eindeloze groene heuvellandschappen, dat moet Oberösterreich zijn. Inderdaad, dit deel van Oostenrijk heeft het allemaal. Reist u mee?

Een rondreis door Oberösterreich – of Opper-Oostenrijk - voert automatisch langs de grootse natuur in de regio: de machtige Alpen in het zuiden van de regio, het indrukwekkende merengebied en de ruige Kalkalpen in het oostelijk deel. En wie denkt dat Oostenrijk vooral veel bergklimmen, skiën en meer van dat soort adrenalinekicks is, laten we graag de andere kant zien. Een rondje door de vriendelijke deelstaat Oberösterreich.

In het spoor van de Donau

De natuurlijke routeplanner ligt al voor u uitgerold: volg simpelweg het blauwe lint van Oostenrijk. Die schöne blaue Donau. Strauss componeerde er al lustig op los en dat valt te begrijpen: de rivier is een imposante verschijning in het Oostenrijkse landschap. De Donauregio vormt een prima startpunt en deze ontdek je het beste op de fiets of e-bike. We fietsen de Sauwald Panorama Runde, een van de 15 nieuwe fietsroutes in dit deel van Oberösterreich. Dit is Oostenrijk in een notendop: we fietsen door het heuvelachtige landschap van de Boven-Donauvallei dwars door mystieke bossen, langs traditionele boerendorpjes en stadjes en via een mozaïek van akkers en weiden. Het tweede deel van de route gaat over een panoramische bergkam.

Donauschlinge Schlögen © WGD Donau Oberösterreich Tourismus GmbH/CMVisuals

Een pauze is nooit ver weg. Het valt altijd in de smaak: of we nu stoppen voor een glas Most of voor een van de vele bezienswaardigheden onderweg, waaronder het langste boomtoppenpad ter wereld, Baumkronenweg Kopfing. De 15 nieuwe fietsroutes die ruwweg tussen Schärding en Grein liggen, maken onderdeel uit van de fietsregio Donau Oberösterreich rond de rivieren Donau en Inn. Op de bekende Donauradweg konden fietsers al eerder flink op de pedalen los: deze inmiddels 40 jaar oude route slingert zich een weg langs de oevers van de Donau. Via de 15 nieuwe routes kunt u nu ook het achterland van de Donau beter leren kennen. De routes zijn geschikt voor alle niveaus en variëren in afstand, duur en hellingsgraad.

De schoonheid van de Wolfgangsee

We vervolgen onze rondreis in de richting van het merengebied. Waar de Donau misschien schön und blau genoemd wordt, doen de meren in Oberösterreich die beschrijving pas echt eer aan. De diepblauwe bergmeren, waaronder de Attersee, Mondsee, Traunsee en de Wolfgangsee schitteren ons tegemoet. Bij St. Gilgen stappen we op een boot om de Wolfgangsee op te varen. Leunend over de reling turen we eindeloos in het kristalheldere water terwijl de klassieke ferry – daterend uit 1873 - het spiegelgladde wateroppervlak doorklieft. Maar om pas echt een goed beeld te krijgen van de schoonheid van dit prachtige meer, kun je beter de hoogte in.

Geen probleem hier. Alweer zo’n klassiek transportmiddel staat klaar voor vertrek: de Schafbergbahn brengt u in 35 minuten tot een hoogte van 1.190 meter. Het treintje rijdt over de steilste spoorweg van Oostenrijk en de reis is een lust voor het oog. Boven wacht een subliem uitzicht over de Wolfgangsee en omringende bergpieken. Vanaf dit punt zien we aan de andere kant van het meer de gondels van de Zwölferhorn Seilbahn omhooggaan. De kabelbaan is alleen in de zomermaanden in bedrijf en de Zwölferhorn biedt volop mogelijkheden voor prachtige bergwandelingen.

Keizerlijke ontspanning in Bad Ischl 

Het nabijgelegen stadje Bad Ischl is het keizerlijke toetje van deze reis, midden in het hart van de regio Salzkammergut. Hier kwamen de Oostenrijks-Hongaarse keizer Franz-Joseph en zijn echtgenote Elizabeth – beter bekend als Sisi – al regelmatig om zich tegoed te doen aan de frisse lucht en de befaamde kuurbaden. Het EurothermenResort Bad Ischl ademt nog altijd historie, maar met alle gemakken van de moderne tijd. Vanuit de diverse sauna’s en het buitenzwembad hebben we een prachtig uitzicht over de lichte bepoederde bergtoppen. Na een middagje spa zorgt een rondje door het knusse Bad Ischl voor wat beweging. We maken een stop bij de Kaiservilla, het zomerhuis van keizer Frans-Joseph. Hier worden we even meegezogen in de eeuwenoude geschiedenis van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie en de keizerlijke Habsburg dynastie. De villa is in de zomermaanden te bezoeken. We toppen ons bezoek af voor een heuse Wiener Melange bij Konditorei Zauner, voormalig hofleverancier van de keizerlijke familie. U kunt hier niet de deur uitlopen zonder geproefd te hebben van de verfijnde chocolade delicatessen die met de hand gemaakt worden. Bijna te mooi om op te eten... 

Bad Ischl/www.badischl.at David Leitner

De Oberösterreichers zelf zien hun regio als een cadeautje. De bergen, de meren, de activiteiten, de bergdorpjes, de kleuren. Er staat u nog maar een ding te doen: dit heerlijke cadeau zelf uitpakken.

Meer informatie over uw bezoek aan Oberösterreich