Kijktip: Kapsalon Romy

Vanaf begin oktober in de bioscoop: Kapsalon Romy. Een familiefilm over de dementerende oma Stine (gespeeld door Beppie Melissen) die tegen haar zin in op haar kleindochter Romy moet passen. Als oma steeds verwarder wordt, realiseert Romy zich dat oma niet alleen op haar past, maar zij ook op oma.

Wens in vervulling

Oma Stine werkt nog steeds als kapster. Aanvankelijk vindt Romy (Vita Heijmen) het niet leuk dat ze elke dag naar de kapsalon moet omdat haar moeder (Noortje Herlaar) moet werken. Maar de band tussen de twee groeit als de alzheimer oprukt. Als het runnen van de kapsalon voor oma te moeilijk wordt, besluit Romy haar grootste wens in vervulling te laten gaan.

Positieve recensies

De kritieken in de landelijke dagbladen waren louter positief.

De Volkskrant (vier sterren): “Kapsalon Romy giet een voor kinderen (en niet slechts voor kinderen) lastig te bevatten onderwerp – dementie – in een aangrijpende en levenslustige film, die níét om de impact van de sluipmoordende ziekte laveert.”

NRC (vier sterren): “Vita Heijmen en Beppie Melissen leveren een indrukwekkend prestatie: zonder dat de film zwaar voelt, komen onder andere ontkenning, paranoia, het verlies van decorum en de gevaarlijke combinatie van een gasvuur en verwardheid aan bod.”

Telegraaf (vier sterren): “Zonder door de knieën te gaan, snijdt Kapsalon Romy de wrange realiteit van dementie aan. Een aandoening waar steeds meer mensen – dus ook (klein)kinderen – als omstanders mee te maken krijgen. Het verdriet dat daarmee onvermijdelijk gepaard gaat, krijgt in deze ontroerende familiefilm voor jong (8-plus) en oud wel degelijk een plaats, maar nergens de overhand.”.

Trouw (vijf sterren): “Kapsalon Romy’ is nuchter, helder, grappig én hartveroverend geëngageerd.”

Fotocredit: Elmer van der Marel