Wandelroute 'De Venntrilogie' bekroond met prijs

De hoge venen
©WBT-M.duBus-Hoge Venen

Elk jaar wordt tijdens de Fiets- en Wandelbeurs in Gent de "Wandelroute van het jaar" gekozen. Een jury van drie personen selecteerde vijf wandelroutes voor de shortlist. Uiteindelijk werd tijdens de beurs de Venntrilogie uitgeroepen tot winnaar! Hier leest u meer over deze route door de Ardennen.

De jury lette onder andere op de goed aangegeven bewegwijzering, de kwaliteit van het informatiemateriaal en de aantrekkelijkheid en diversiteit van de landschappen. Jef Schuwer, projectmanager voor de Venntrilogie, is erg enthousiast en ziet de prijs als erkenning voor het harde werk dat in de route is gestoken. Hij kijkt ernaar uit dat nog meer wandelaars de natuur van de Oostkantons kunnen ontdekken en waarderen op de Venntrilogie.

Voordat de Venntrilogie werd uitgeroepen tot "Wandelroute van het jaar", had de route al het prestigieuze label "Leading Quality Trails - Best of Europe" ontvangen van de Europese Wandelsportvereniging (EWV). 

Kenmerkende landschappen

De route werd geopend in augustus 2023 en strekt zich uit over 109 km, van het drielandenpunt bij Kelmis naar Bütgenbach. Het verbindt drie kenmerkende landschappen van de Oostkantons: het weide- en heggenlandschap in het noorden, de moerasgebieden van de Hoge Venen en het ruige bos- en merenlandschap in het zuiden. 

Voor natuurliefhebbers en fanatieke wandelaars is de Venntrilogie de ideale manier om de diversiteit van de Oostkantons te verkennen. Voor wie nog meer avontuur wil, is er de mogelijkheid om de route te combineren met de grensoverschrijdende Eifelsteig via bewegwijzerde verbindingsroutes.

Bütgenbach
©FTPL-P.Fagnoul-Bütgenbach

De etappes van de Venntrilogie

Etappe 1: Van het Drielandenpunt naar Eynatten (23,5 km)
Dwaal door de groene heuvels van het noorden van de Oostkantons tussen prachtige bossen en schilderachtige heggen, weiden en boomgaarden. De tocht wordt gekenmerkt door talrijke hekjes, zodat je van het ene weiland naar het andere wandelt en verborgen paden met elkaar verbindt die je naar het charmante dorpje Eynatten leiden.

Etappe 2: Van Eynatten naar Eupen (18,9 km)
Wanneer je Eynatten weer verlaat, zijn de wegen zijn heel landelijk en worden doorkruist door kleine beekjes. Via bruggen en draaihekjes bereik je uiteindelijk Raeren, het pottenbakkersdorp. Hier kan je in de voetsporen treden van de pottenbakkers van weleer via de paden die door de tuinen van de bewoners lopen. In iets minder dan 19 kilometer loop je door dorpen, over velden, door het Hertogenwald en bereik je tenslotte Eupen.

Etappe 3: Van Eupen naar het Signaal van Botrange (24,8 km)
Tijdens het wandelen van deze route ontdek je de diversiteit van de veenlandschappen, van de idyllische landschappen van de Hellevallei tot de immense dorre vlaktes van de Waalse Venen. Je start in Eupen aan de ingang van het Fagnard-hoogplateau. Volg het stromende water van de venen, dat een sleutelrol gespeeld heeft in de ontwikkeling van deze stad en haar textielindustrie. Als je de stad achter je hebt gelaten, kom je bij de “Schwarze Brücke”, “Le Pont Noir”, waar je ook een bivakplaats vindt.

Etappe 4: Van Botrange naar Malmedy (19,9 km) 
Je kuiten worden flink op de proef gesteld tijdens de afdaling van het hoogste punt van België in Botrange naar Malmedy. Volg de beken van de Venen, passeer de vele bomen, rotsen en andere locaties die als herkenningspunten dienden voor de lokale bevolking en herders. De klassiekers, zoals de waterval van Bayehon en de canyon van Trôs-Marèt, zijn de moeite waard om even bij stil te staan.

Etappe 5: Van Malmedy naar Robertville (10,6 km)  
Nabij de kathedraal Saint-Pierre, Paul en Quirin begint je vijfde etappe. Je beklimt de prachtige heuvel van Livremont en volgt de staties van de kruisweg. Geniet van het adembenemende uitzicht op de romantische Warchevallei en verken de rotsachtige omgeving. Wandel ook langs het beroemde kasteel Reinhardstein. 

Etappe 6: Van Robertville naar Butgenbach (11,9 km)
Je sluit de Venntrilogie af in stijl en loopt de zesde en laatste etappe door het landelijke gebied tussen Robertville en Butgenbach. Hier kun je de rivier de Warche in al zijn facetten zien stromen, langs het meer van Robertville en daarna verder stroomopwaarts. Geniet van de stilte en bewonder het bijna Scandinavische landschap tijdens een aangename wandeling.

Voor meer informatie over de Venntrilogie kun je terecht op www.venntrilogie.eu

Auteur