Gratis breipatroon: Op warme voet

Een gratis breipatroon voor warme voeten die gezien mogen worden.

Meer naai-, brei-, borduur- en haakpatronen? Vanaf 23 november ligt de nieuwe editie van Draad in de winkel. Of bestel 'm vast online door hier te klikken. Let wel: OP = OP! U kunt hem dan dus ook in de tijdschriftenwinkel halen.

Moeilijkheidsgraad 3

Nodig

Voor 2 sokken, maat 38/39.

 • Wol van Regia Extra Twist merino color, 50 g marmor spray (kleurnummer 09331)
 • Wol van Regia Extra Twist merino, 50 g rood (kleurnummer 09353), 50 g antraciet (kleurnummer 09359) en 50 g wit (kleurnummer 09350)
 • 2 x 5 breinaalden zonder knop 2,5 mm

Werkbeschrijving

Proeflapje: 30 steken en 42 naalden = 10 x 10 cm (rechte tricotsteek), 25 toeren jacquardboord = 7 cm hoog.

Boordsteek: brei afwisselend 2 steken recht, 2 steken averecht.

Basispatroon: tricotsteek, dat wil zeggen: brei rechte steken heenen averechte steken terug, brei in toeren in het rond elke toer recht.

Telpatroon voor de jacquardboord: brei elke toer volgens het telpatroon, brei hierbij 5 x een rapport van 12 steken. Brei 1 x de 1e tot 25e toer.

 1. Zet 60 steken op met de kleur marmor spray, verdeeld over de 4 naalden (= 15 steken per naald). Brei met de 5e naald 3 cm in boordsteek. Laat deze steken even wachten.
 2. Zet nu 60 steken voor de rolrand op met de kleur antraciet verdeeld over de tweede set van 4 naalden en brei met de 5e naald 6 toeren rechte tricotsteek.
 3. Leg de rolrand om het werk in boordsteek, en brei dan met de kleur marmor spray van begin tot einde van de toer steeds 1 steek van de rolrand (=voorste naald) en 1 steek van de boordsteken (= achterste naald) samen in tricotsteek. Brei nog 4 toeren in tricotsteek met de kleur marmor spray.
 4. Brei vervolgens in tricotsteek 25 toeren jacquardboord volgens het telpatroon. Brei verder met de kleur marmor spray tot een hoogte van 15 cm.
 5. Begin nu met de boemeranghiel (zie werkwijze hieronder). Brei de boemeranghiel in rechte tricotsteek over 30 steken in de 1e en de 4e toer. Brei daarna over alle steken verder in rechte tricotsteek tot er een voetlengte van 18,5 cm is bereikt.
 6. Brei vervolgens de 1e tot en met de 4e toer van de jacquardboord.
 7. Brei dan de teen in tricotsteek (zie werkwijze teen) met de kleur antraciet. De totale voetlengte is 25 cm.
 8. Maak beide sokken op dezelfde manier.

Werkwijze boemeranghiel

De hiel wordt in heen- en teruggaande naalden in tricotsteek gebreid over de steken van de 1e en 4e breinaald. De hielsteken worden in 3 delen verdeeld (voor maat 38/39 is dat 10/10/10).

Hierbij staat het aantal dubbele steken, die op de 1e breinaald worden gebreid, voor de eerste schuine streep. Het aantal dubbele steken, die op de 4e breinaald worden gebreid, staat na de tweede schuine streep. Het aantal steken van het middelste gedeelte (over deze steken worden geen dubbele steken gebreid) staat tussen de schuine strepen. Hierna worden verkorte naalden gebreid met dubbele steken (dubbele steken maken, zie eerste helft van de hiel).

In de eerste helft van de hiel wordt bij de 1e breinaald de 1e dubbele steek met de laatste steek van de 2e breinaald en bij de 4e breinaald wordt de 1e dubbele steek met de 1e steek van de 3e breinaald gebreid. In elke volgende naald brei je aan het einde van elke heengaande naald en aan het einde van elke teruggaande naald telkens een steek minder en maak je na het keren de dubbele steek, tot alleen nog de steken van het middelste deel overblijven.

Nadat je 2 toeren over alle steken hebt gebreid, worden in de tweede helft van de hiel de verkorte naalden met dubbele steken in de tegengestelde richting gebreid, dat wil zeggen: nu wordt op de 1e breinaald de 1e dubbele steek met de 1e steek na het middelste deel en de laatste dubbele steek met de laatste steek van de 1e breinaald gebreid. Op de 4e breinaald wordt de 1e dubbele steek met de 1e steek na het middelste deel en de laatste dubbele steek met de 1e steek van de 4e breinaald gebreid.

Eerste helft van de hiel

Naald 1 (heengaand): brei alle steken van de 1e breinaald recht, en keer.

Naald 2 (teruggaand): brei een dubbele steek. Breng daarvoor de draad vóór het werk, steek recht in de 1e steek, haal vervolgens steek en draad samen af en trek de draad stevig naar achter. De steek wordt hierbij over de naald getrokken en ligt dus dubbel. Indien de draad niet stevig genoeg wordt aangetrokken, ontstaan er later gaatjes. Breng de draad terug naar voren en brei over de resterende steken van de 1e breinaald en alle steken van de 4e breinaald averecht, en keer.

Naald 3: maak een dubbele steek, brei dan alle resterende steken van de 4e en 1e breinaald tot aan de dubbele steek aan het einde van de naald recht, brei de dubbele steek niet mee, en keer.

Naald 4: maak een dubbele steek en brei opnieuw tot voor de dubbele steek averecht, en keer.

Herhaal de naalden 3 en 4, tot de steken van het middelste deel nog over zijn (in dit geval 10 steken). Brei nu in het rond 2 toeren over alle steken. Brei over de hielsteken rechte tricotsteek, brei over de steken van de 2e en 3e breinaald in het beenpatroon (in dit geval eveneens rechte tricotsteek). Neem hierbij in de 1e toer bij de dubbele steken beide steken samen op en brei ze als 1 steek recht. Daarna wordt de tweede helft van de hiel gebreid.

Tweede helft van de hiel

Naald 1 (heengaand): brei de steken van het middelste deel en de steek daarna recht, en keer.

Naald 2 (teruggaand): maak een dubbele steek. Brei nu de resterende steken van het middelste deel en de steek daarna averecht, en keer.

Naald 3: maak een dubbele steek. Brei nu recht tot aan de dubbele steek, brei deze zoals beschreven recht samen en brei de volgende steek recht, en keer.

Naald 4: maak een dubbele steek. Brei nu averecht tot aan de dubbele steek, brei deze zoals beschreven averecht samen, brei de volgende steek averecht, en keer.

Herhaal de naalden 3 en 4, tot ook over de buitenste hielsteken een dubbele steek is gebreid. Keer na de laatste teruggaande naald en maak nog een dubbele steek, brei de resterende steken van de 4e breinaald recht. Brei dan verder in toeren, brei daarbij in de 1e toer de dubbele steek zoals beschreven recht af. Maak daarna de voet en de teen.

Werkwijze teen

Brei voor de teen bij de 1e en bij de 3e breinaald tot 3 steken vóór het einde van de breinaald, brei vervolgens 2 steken recht samen en brei de laatste steek recht. Brei bij de 2e en 4e breinaald de 1e steek recht en brei de beide volgende steken recht samen. Dit is de 1e minderingstoer.

Herhaal deze minderingen 1 x in elke 4e toer, 2 x in elke 3e toer, 3 x in elke 2e toer en 6 x in elke toer tot er nog 8 steken over zijn. Steek een dubbele draad door de 8 steken en trek stevig samen. Werk de draad af.

Telpatroon voor de jacquard

Rapport = 12 st
Tekens in het schema


= 1 steek marmor spray
= 1 steek wit
= 1 steek rood

Beeld + werkbeschrijving BeeldigBeeld / living4media