Contracteren zorgverleners komt op stoom

Mantelzorg gesprek met oudere dame
Getty Images

De afgelopen twee weken hebben zorgverzekeraars een flink aantal contracten afgesloten met ziekenhuizen. Gemiddeld is nu bijna 92 procent van alle ziekenhuizen gecontracteerd voor 2024. Twee weken geleden was dit 84 procent. Er zijn wel flinke verschillen: enkele verzekeraars hadden twee weken geleden pas 31 tot 65 procent van de contracten rond.

Dit blijkt uit een inventarisatie van financiële vergelijkingssite Geld.nl. Er zijn in Nederland tien zorgverzekeringsmaatschappijen actief. De helft heeft met alle ziekenhuizen een contract of heeft toegezegd dat hun verzekerden volgend jaar in alle ziekenhuizen terecht kunnen. Dit zijn a.s.r. Achmea, Aevitae, ONVZ en Salland. Overigens geldt dit niet voor verzekerden met een budgetpolis van een van deze verzekeraars. Zij kunnen slechts bij een beperkt aantal ziekenhuizen terecht.

Vijf andere concerns hebben nog niet alle ziekenhuizen gecontracteerd. CZ is met 98,7 procent het verst, gevolgd door Zorg en Zekerheid (91,6 procent) VGZ (87,3 procent)en Menzis (86 procent). DSW blijft vooralsnog achter met 54 procent.

Uit het onderzoek blijkt dat de contractering in Maastricht en Middelburg achterblijft. In een cirkel van 50 kilometer rond Maastricht heeft Menzis bijvoorbeeld pas 55 procent van de ziekenhuizen gecontracteerd en DSW slechts 9 procent. In de omgeving van Middelburg hebben Menzis, DSW en Zorg en Zekerheid met de helft van de ziekenhuizen nog geen contract afgesloten. Verzekerden in deze regio's doen er dus heel verstandig aan te controleren of de zorgverzekeraar van keuze een contract heeft met het ziekenhuis in de buurt.

Apotheek

Met apotheken gaat de contractering nog niet hard. In een tweede onderzoek van Geld.nl blijkt dat in drie van de vier onderzochte plaatsen een aantal zorgverzekeraars nog geen enkele apotheek heeft gecontracteerd. Geld.nl onderzocht in twaalf dorpen en kleine steden het aantal afgesloten contracten. ONVZ, DSW en Zorg en Zekerheid hebben weinig contracten afgesloten in deze plaatsen.

Verzekerden die medicijnen afhalen bij een niet-gecontracteerde apotheek betalen een deel van de rekening zelf. Dit bedrag loopt op tot maximaal veertig procent van de kosten. Een huishouden gaf in 2022 gemiddeld 754 euro uit aan medicijnen. Veertig procent daarvan is ruim driehonderd euro.

Auteur