Pijn bij vrijen na je 50ste

Advertorial

Getty Images

Samen de liefde bedrijven is fijn. In ieder geval, dat zou het moeten zijn. Veel vrouwen (maar ook mannen) hebben echter last van pijn tijdens of na het vrijen. Het is een aandoening waar men (te) lang mee door blijft lopen. De stap naar de huisarts vormt voor sommige mensen een hoge drempel. En dat is jammer, want vaak is er wat aan te doen.

Pijn bij het vrijen na je 50ste vrouwen

Pijnklachten bij vrouwen komen vaak voor. Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf vrouwen last heeft (gehad) van deze pijnklacht, maar de cijfers zijn niet helemaal betrouwbaar omdat veel vrouwen hiermee niet naar de huisarts gaan.

Veranderingen bij vrouwen die pijn kunnen veroorzaken

Naarmate je ouder wordt, worden de vaginawand en de baarmoeder minder elastisch en flexibel. De vaginale huid wordt wat dunner, de vagina en de schaamlippen kleiner. Het vaginale vocht vermindert waardoor de vagina in het algemeen wat droger is. Het duurt wat langer voordat een vrouw fysiek opgewonden en dus ook vochtig  is. Dit alles bij elkaar kan er toe leiden dat penetratie sneller resulteert in irritaties en kleine wondjes, vaak bij de opening van de vagina. Penetratie kan gaan "schuren" en dit zorgt voor een pijnlijk gevoel tijdens of na de seks.

Andere redenen voor pijnklachten

Er zijn meer lichamelijke veranderingen als gevolg van het ouder worden die pijnklachten kunnen veroorzaken. Door een daling van de oestrogenen na de overgang verandert de vaginale zuurgraad waardoor sneller vaginale infecties kunnen ontstaan.
De clitoris wordt niet, zoals de vagina en de schaamlippen, kleiner, maar wel gevoeliger. Het vetweefsel dat om de clitoris heen zit wordt namelijk dunner. Aanrakingen kunnen hierdoor sneller pijnlijk aanvoelen.

Belangrijke To-do’s voor verhelpen van pijnklachten

Het is ontzettend belangrijk ervoor te zorgen dat het lichaam voordat penetratie plaats vindt voldoende opgewonden is. In een niet-opgewonden fysieke staat is de vagina van een jonge vrouw altijd wel een beetje vochtig. Een snelle penetratie zorgt dan doorgaans niet voor problemen. Na de overgang, als de vagina in het algemeen wat droger is, kan een te snelle penetratie wel pijnlijke gevolgen hebben. Als de vagina niet vochtig genoeg is kan de vaginale huid geïrriteerd raken door het 'schuren' van de penis.

Bedenk daarbij ook dat naarmate je ouder wordt het langer duurt voordat je fysiek opgewonden wordt. Het is van groot belang om voldoende tijd te nemen voor het voorspel. En om het zo opwindend mogelijk te maken. Seksuele opwinding is een noodzakelijke voorwaarde voor pijnloze seks. Voor seksuele opwinding is vernieuwing nodig, dus kijk samen naar jullie manier van vrijen en seks en bedenk samen hoe het gevarieerder en leuker kan. Kijk daarvoor ook eens op de website www.depaarsekeizerin.nl.

Ontdek het samen!

De liefde bedrijven gaat niet alleen om penetratie. Er zijn veel meer mogelijkheden om samen te genieten van seks en intimiteit. Masseren, strelen, zoenen; allemaal vormen van vrijen. Het is belangrijk om (weer) plezier te ervaren tijdens het bedrijven van de liefde. Spreek bijvoorbeeld af om een tijdje geen penetratie te hebben. En ontdek zo samen op ontspannen wijze hoe leuk en lekker seks (weer) kan zijn.

Stap naar de huisarts

En aarzel niet om de stap naar de huisarts te maken. Bedenk dat jij niet de enige bent die hij/zij met deze pijnklachten ziet. De dokter kan kijken of er een lichamelijke oorzaak is, en bijvoorbeeld bij een infectie een crème voorschrijven. De arts kan bovendien samen met jou de mogelijke oorzaken bekijken en je, indien nodig, doorsturen naar een specialist.


Meer lezen over de oorzaken van en oplossingen voor pijn bij het vrijen? >>