Test: de beste aircooler

Met de klamme hitte van juni en met de zomer in je bol willen veel mensen een koel huis. Dat kan met een aircooler, een tussenvorm tussen een ventilator en een airco. De beste is...

...de Trotec PAE 25.

Dat blijkt uit een Duitse test van Aero Check, zo meldt Testresults.nl. De Trotec PAE 25 (€80) is een voordelige aircooler die bij een luchtcapaciteit van 320 m³/h slechts 65 Watt. aan stroom verbruikt. De Trotec heeft een luchtfilter en een verdampingsfilter met een verfijnde honingraatstructuur. De lucht wordt daarmee eerst gefilterd en daarna bevochtigd en gekoeld. Zo werkt de aircooler ook als luchtverfrisser en zorgt hij voor een beter binnenklimaat. De Trotec PAE 25 kan ook functioneren als een geavanceerde ventilator met vier snelheden, een instelbare blaasrichting en desgewenst een zwenkrichting.

Dankzij de vier wieltjes en handgrepen is de aircooler eenvoudig te verplaatsen. 's Nachts maakt deze aircooler in de speciale nachtmodus weinig geluid en het verlichte display kun je uitschakelen op het apparaat zelf of via een meegeleverde afstandsbediening. De Trotec gebruikt circa 1 liter water per uur en heeft een watertank van 6 liter. Bijvullen kan met koud water of met ijs. Voor het laatste worden ijspacks meegeleverd. Een aircooler is een tussenvorm tussen airco en ventilator. Een aircooler gebruikt water. In de cooler is een ventilator ingebouwd die de gekoelde lucht de kamer in blaast.

Dat heeft diverse voordelen ten opzichte van een airco. Zo is de aircooler goedkoop in aanschaf en in gebruik, want hij gebruikt namelijk minder stroom dan een airconditioning. Het belangrijkste voordeel voor thuisgebruik is dat een luchtcooler geen slang nodig heeft voor de afvoer van vocht en warme lucht. Daar staat een flink nadeel tegenover: een aircooler koelt veel minder goed dan een airco.

Bron: Testresults