Test: de lekkerste koffiepads

Bij een op de drie huishoudens staat een Senseo op het aanrecht en in de supermarkten wemelt het van de diverse (huismerken). Deze makkelijke manier van koffie zetten is dus erg populair in Nederland. De lekkerste is de Moreno Regular van Aldi, zo blijkt uit een proeverij van 22 verschillende supermarktpads door koffiekenner Jeroen Brugman.

Dat schrijft het AD in een verslag van de test. Brugman vindt de Moreno (€0,07 per pad) foutloos en een verademing vergeleken bij alle andere pads. Moreno (Aldi) is een opvallend sprankelende koffie die een frisse zoetheid combineert met een prettig zuurtje. De smaak is romig, met tonen van melkchocolade, mandarijn en wat gebrande bitters. In het aroma ruikt hij pure brokjes cacao.

Gedegen onderzoek

Brugman heeft de 22 verschillende koffiepads grondig onderzocht. Om te beginnen heeft hij van elke zak enkel pads opengesneden om de koffiekorrels te bekijken. Bij te grove deeltjes kan het water niet genoeg smaak losweken, bij te fijn gemalen koffie komt juist teveel smaak vrij. Essentieel is dat alle korreltjes even groot zijn. Zo niet, dan deugt de koffie op het oog al niet. 

In de tweede ronde heeft hij gemeten hoeveel smaak aan de koffie wordt onttrokken en daarna heeft hij pads uit alle 22 zakken geproefd. Verschillende pads per zak om ook te controleren of de smaak consistent is.  Volgens Brugman hebben koffiepads per definitie twee nadelen: je kunt de pads kneden, zodat de koffiedeeltjes nooit precies hetzelfde verdeeld zijn onder de waterstraal. Daarnaast laat het weefsel van de pads lucht bij de koffie. Dit komt de smaak niet ten goede. Brugman proeft dan ook veel oude, overgefermenteerde en aangebrande bonen. Maar er zijn ook lichtpuntjes, zoals de sprankelende testwinnaar van Aldi. 

Bron: AD