Test: pannenkoekenmix

Kassa bakt ze bruin

Flesje poeder, beetje melk erbij, schudden en in de pan. Maar smaken de pannenkoeken uit zo'n fles een beetje?

Makkelijker kan eigenlijk niet: pannenkoeken bakken met beslag uit een schudfles. U koopt zo’n fles, voegt er melk aan toe, even schudden en bakken maar.

Ze moeten nog wel gebakken worden, maar zijn vers gebakken dan ook wel lekkerder dan kant-en-klaar pannenkoeken. Vara’s Kassa liet vijf merken schudflessen met pannenkoekenmix testen door vier pannenkoekenexperts. Die beoordeelden de mixen op het gebruik van de schudfles, op klontvorming, bakgemak, uiterlijk, geur en smaak. De meningen van de testers verschilden behoorlijk. Toch kwamen ze tot een uitslag, die er als volgt uit zag:

1.    Belbake (Lidl)        6,8
2.    Dirk van den Broek    6,6
3.    Albert Heijn        5,9
4.    Jumbo            5,0
5.    Koopmans naturel    4,5

Opvallend is dat het A-merk ook in deze test weer eens niet goed presteert. De mix van Koopmans was ook nog eens de duurste: € 0,70 per 100 gram. De testers vonden dat de mix een eigenaardige geur had, dat de pannenkoeken naar plastic smaakten en dat het erg lastig was om alles op te laten lossen tijdens het schudden. De winnaar van Lidl was zelfs de goedkoopste met € 0,45 per 100 gram. Die mix bakte makkelijk, de pannenkoeken waren neutraal van smaak en de mix loste gemakkelijk op bij het schudden.

De goedkoopste manier van pannenkoeken bakken is het gebruik van een schudfles in ieder geval niet. Daarvoor kunt u beter kiezen voor het zelf mengen van ingrediënten (bloem, ei, melk en een beetje zout) of een mix in een pak.