AOW en zorgkosten? Dat is soms een 'dubbele' aftrekpost

Getty Images

Had u in 2021 zorgkosten die u niet vergoed kreeg van uw zorgverzekeraar? Dan zijn deze mogelijk aftrekbaar en dat kan met name voor AOW'ers een interessante extra aftrekpost zijn.

Had u vorig jaar zorgkosten die u zelf moest betalen? En vielen deze kosten niet onder uw verplicht of vrijwillig eigen risico en uw eigen bijdrage van uw zorgverzekeraar? Dan kunt u misschien zorgkosten aftrekken in uw belastingaangifte. U hoeft dan minder belasting te betalen of u krijgt geld terug.

Aftrekbare zorgkosten

Zorgkosten die u niet vergoed krijgt en die aan de voorwaarden voldoen, mag u aftrekken in uw belastingaangifte. U mag
alleen kosten aftrekken die u echt gemaakt hebt en u moet de kosten kunnen aantonen. Bijvoorbeeld met rekeningen, de overzichten van uw zorgverzekeraar of uw bankafschriften.

Voorbeelden:
Extra fysiotherapie, waarvoor u geen vergoeding van de zorgverzekeraar heeft ontvangen.
Medicijnen, inclusief homeopathische medicijnen die zijn voorgeschreven door een arts zijn ook aftrekbaar.  
Tandarts, meestal krijgt u daarvoor niet alles vergoed. Het deel waarvoor u geen vergoeding heeft ontvangen is ook aftrekbaar.

Een volledig overzicht vindt u hier.

Drempelbedrag

Het feit dat u die ziektekosten heeft moeten betalen is nog niet genoeg om voor deze aftrekpost in aanmerking te komen, want u mag alleen zorgkosten aftrekken als u boven een drempel uitkomt. Die drempel verschilt van geval tot geval: hoe lager uw inkomen, hoe lager de drempel. Bij een jaarinkomen van 36.000 euro is het drempelbedrag bijvoorbeeld 594 euro. De makkelijkste manier om te bepalen of u boven deze drempel uitkomt is door de online aangifte in te vullen. Dat programma berekent het dan automatisch en u kunt daarna beslissen of u de aangifte wel of niet verstuurt.

AOW? Let op!

Ontving u in 2021 AOW en had u een beperkt inkomen? Let dat extra op de zorgkosten, want onder bepaalde voorwaarden mag u deze kosten meer dan 'verdubbelen' om zo alsnog boven de drempel uit te komen.

Uw drempelinkomen mag dan niet hoger zijn dan 35.375 euro.

Het drempelinkomen is het geheel van inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3 zonder de persoonsgebonden aftrek. Ontvangt u AOW en blijft uw drempelinkomen onder de grens? Dan mag u gemaakte, aftrekbare zorgkosten verhogen met 113 procent!

Hulp nodig bij uw aangifte? Plus biedt sinds kort de Plus Belastingservice

Auteur