Minder erftaks door nieuwe huwelijkse voorwaarden

Minder geld naar fiscus door aanpassing

Getty Images

Mijn echtgenote en ik zijn veertig jaar geleden op huwelijkse voorwaarden, koude uitsluiting, getrouwd. De reden hiervan was dat mijn echtgenote bij ons trouwen een groot vermogen bezat dat ze van haar ouders had geërfd. Dit vermogen heeft zij nog steeds. Nu is mijn echtgenote ernstig ziek en naar alle waarschijnlijkheid zal zij eerder komen te overlijden dan ik. Hoewel geldzaken  op dit moment zeker niet de prioriteit hebben, vroeg ik mij toch af of wij nog iets kunnen doen om bij een onverhoopt spoedig overlijden erfbelasting te besparen?

Omdat u op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd kan een eerder overlijden van uw echtgenote leiden tot een hoge aanslag erfbelasting. Boven de vrijstelling van € 600.000 bent u namelijk tot € 118.000 10% en daarboven 20% aan erfbelasting verschuldigd.
U zou op dit moment alsnog kunnen  overgaan van huwelijksvoorwaarden naar een algehele gemeenschap van goederen. Dit wordt in de rechtspraak niet als een schenking gezien. Hierdoor vloeien de vermogens van u beiden samen en hoeft u over de helft van het vermogen van uw echtgenote geen erfbelasting te betalen.

Een andere mogelijkheid is het alsnog laten opnemen van een finaal verrekenbeding in de huwelijkse voorwaarden. Er bestaan vier vormen van finale verrekenbedingen, namelijk:
•    verplicht wederkerig;
•    verplicht eenzijdig;
•    facultatief wederkerig;
•    facultatief eenzijdig finaal.

Van belang is om te weten dat alleen het verplicht wederkerig finaal verrekenbeding niet als een (fictieve) erfrechtelijke verkrijging wordt aangemerkt. Bij deze vorm moet bij het overlijden van een van de echtgenoten worden verrekend alsof de algehele gemeenschap van goederen had bestaan. De Hoge Raad stelt deze zonder voorbehoud aangegane verrekeningsverplichting gelijk aan de algehele gemeenschap van goederen. Ook is er bij deze vorm geen sprake van een schenking van de ene echtgenoot aan de andere.

Door een besluit van de minister van Financiën, Jan Kees de Jager op 13 juli 2010 is inmiddels duidelijk dat deze regels ook gelden onder de herziene Successiewet die op 1 januari 2010 in werking is getreden.

Als u daadwerkelijk iets wilt ondernemen op dit punt, adviseer ik u contact op te nemen met uw belastingadviseur of notaris.

Auteur