Sikkelcelziekte

Bij sikkelcelziekte zijn de rode bloedcellen sikkelvormig en minder buigzaam. De abnormaal gevormde cellen blijven in kleine bloedvaatjes steken. Hierdoor wordt de bloedstroom naar belangrijke organen geblokkeerd.

Sikkelcelziekte is een bloedstoornis die van beide ouders wordt overgeërfd. Deze ziekte komt bij bepaalde etnische groepen extra veel voor, zoals bij negroïde mensen, Arabieren, Grieken, Italianen, Latijns-Amerikanen en autochtone Amerikanen.

Normale rode bloedcellen zijn heel buigzaam en ringvormig, ongeveer zoals een donut. Door hun buigzaamheid en vorm kunnen zij gemakkelijk door kleine bloedvaatjes ('haarvaten') stromen.

Bij mensen met sikkelcelziekte worden de rode bloedcellen sikkelvormig en ook minder buigzaam. De abnormaal gevormde cellen blijven in de haarvaatjes steken, en daardoor wordt de bloedstroom naar belangrijke organen geblokkeerd.

Bij mensen met sikkelcelziekte kunnen symptomen optreden zoals gelige ogen en huid, een bleke huid, vertraagde groei, pijn in botten en gewrichten, verhoogd infectierisico, zweren in de benen, oogbeschadiging, bloedarmoede en verslechtering van de organen die van de aderbelemmering te lijden hebben.

Auteur